Search
Close this search box.
Search

Black Box in OK: live nabespreking op het podium

In 2016 is in het AMC gestart met een proef met een Black Box (medische datarecorder) in de operatiekamer. Tijdens operaties worden hiermee alle gegevens over de patiënt en de operatiekamer bijgehouden en geanalyseerd. Hiermee moet patiëntveiligheid verhoogd worden. Op dit moment is één operatiekamer ingericht met de Black Box. Maartje van Haperen is anesthesioloog in het AMC en werkt met de Black Box.

Op 30 oktober 2018 voeren Maartje en de rest van het operatieteam in het AMC een operatie uit, waarbij de Black Box wordt ingezet om data te registreren. In de Black Box wordt alles opgeslagen wat apparaten in de operatiekamer kunnen meten: van bloeddruk, temperatuur en hartslag van de patiënt tot bewegingen van het OK-personeel en het aantal keren dat de operatiekamer open en dicht gaat.

Live op het podium

Tijdens het congres OK Transparant zal het hele operatieteam live op het podium verschijnen voor de nabespreking van de operatie. Hierbij zullen de gegevens die de Black Box verzameld heeft worden gebruikt. Op 31 oktober 2018 ziet het operatieteam deze data en beelden voor het eerst. Kijk hier voor een overzicht van een volledige programma van het congres OK Transparant.

Betere teamsamenwerking

Tijdens het onderzoek met de Black Box in het AMC wordt vooral gekeken naar hoe beter gewerkt kan worden in de operatiekamer en hoe beter samengewerkt kan worden als team. Vragen die tijdens het onderzoek beantwoord worden richten zich ook op zorgprofessionals en hoe zij het vinden om zichzelf terug te zien op beeld en of de beelden van meerwaarde zijn.

Maartje vertelt: “In eerste instantie waren mensen huiverig om gefilmd te worden. Mijn ervaring is dat als alles netjes vastgelegd wordt, er heel veel informatie uitgehaald kan worden voor leerprocessen. Veel handelingen in de operatiekamer gebeuren wel goed en sommige dingen die bijna fout gaan worden goed opgelost.”

Voorbeeld uit de praktijk

Maartje was als anesthesioloog betrokken bij een operatie. Ze wil de verantwoordelijk chirurg iets vragen. Wanneer de chirurg haar materialen weglegt, denkt Maartje het goede moment te hebben gevonden om de vraag te stellen. Later, bij het terugkijken van de beelden, gaf de chirurg aan dat het juist niet het goede moment was, omdat ze dat moment wilde gebruiken om een AIOS die met een naald bezig was, te corrigeren.

Zonder Black Box in de OK was dit niet vanzelfsprekend ter sprake gekomen. Er gebeurt immers veel tijdens een (soms urenlange) operatie en niet alles is te onthouden. Door middel van operatiebeelden, in combinatie met monitordata van de patiënt en beelden van de OK ruimte is een goed overzicht te krijgen van wat er tijdens een operatie gebeurd is. Dat maakt de Black Box in de OK, in combinatie met het rustig en gestructureerd nabespreken, van onschatbare educatieve waarde.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Door
Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?