Search
Close this search box.
Search

Bloedlaser om tumoren op te sporen

Een onderzoeksteam aan de Amerikaanse Universiteit van Michigan heeft een laser ontwikkeld op basis van menselijk bloed, waarmee het uiteindelijk mogelijk moet worden om tumoren in het lichaam op te sporen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de kleurstof indocyanine groen (ICG), die nu al gebruikt wordt om lichtsignalen uit te zenden ter verbetering van medische beeldvorming.

Eerder dit jaar heeft het team onder leiding van professor Xudong Fan, actief aan de afdeling Biomedical Engineering, een artikel geschreven over de ‘bloedlaser’, dat is gepubliceerd in de wetenschappelijke uitgave Optica. In het artikel wordt onder meer beschreven hoe de kleurstof ICG werd gebruikt om in combinatie met infrarood licht de bloedlaser te ontwikkelen. Daarbij is het team er van uit gegaan dat lasers uit elk soort materiaal gemaakt kunnen worden, ook levende cellen. De enige benodigdheden zijn een lichtbron, materiaal dat het licht uit deze bron versterkt en een reflecterende ruimte.  

Binding ICG met eiwitten in bloedplasma

De gebruikte kleurstof Indocyanine groen is fluorescerend in nabij-infrarood licht . Deze eigenschappen konden versterkt worden door er een soort laser van te maken, zo stelt Fan. De onderzoeksgroep ontdekte dat ICG uit zichzelf geen licht uitzendt, maar dat de kleurstof wel oplicht als het vermengd is met bloed. De oorzaak is een binding die gelegd wordt met eiwitten in bloedplasma, die er voor zorgt dat het vermogen om licht uit te zenden, toeneemt.

In een laboratoriumopstelling werd  het mengsel van bloed en ICG in een kleine, reflecterende cilinder geplaatst. Vervolgens werd er een normale laser gebruikt om er licht op te laten reflecteren. Daarmee slaagde men er in om het bloed op te laten lichten.  

Tumoren opsporen

Aangezien ICG zich ophoopt in bloedvaten, lichten lichaamsdelen waar veel vaten liggen feller op. Dit zou gebruikt kunnen worden om vaatrijke tumoren op te sporen. Artsen kunnen ICG injecteren en vervolgens met een normale laser op de huid schijnen. Met een infraroodcamera kan vervolgens gezocht worden naar oplichtende plekken om tumoren te vinden.

De studie bevindt zich nog in een vroege fase. De bloedlaser zal eerst getest worden op dierlijk weefsel. Fan stelt dat de kracht van de laserstraal binnen de aanbevolen veiligheidsgrenzen blijft. ‘Het is niet de bedoeling om het weefsel te verbranden,’ zo geeft hij aan tegenover het blad New Scientist.
 

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?