Search
Close this search box.
Search

Bravis, ETZ bundelen krachten in pathologie

Het Bravis ziekenhuis (Bergen op Zoom/Roosendaal) en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ, Tilburg/Waalwijk) hebben hun laboratoria pathologie ondergebracht in een besloten vennootschap met de naam Pathologie Zuid-West Nederland. Ook de vakgroepen klinische pathologie fuseren. De veranderingen zijn per 1 januari 2022 ingegaan. Het nieuwe pathologiecentrum kan onder meer AI efficiënter toepassen bij het beoordelen van biopten.

Met de fusie willen de twee ziekenhuizen de toekomstbestendigheid verbeteren van zowel de vakgroepen als de beide laboratoria klinische pathologie. Dat is volgens Bravis en ETZ goed nieuws voor patiënten waarvan weefsels en cellen door de pathologen op afwijkingen worden onderzocht. Door het samenvoegen en delen van de beschikbare kennis en kunde kan beter ingespeeld worden op toekomstige kwaliteitseisen. De fusie is een eerste antwoord op de schaalvergroting die nodig is.

Stijgende volumenormen pathologie

Door de schaalvergroting voldoen de ziekenhuizen beter aan de geadviseerde, stijgende volumenormen. Dat is van groot belang in de diagnostische zorg. Patiënten hebben direct baat bij een zo hoog mogelijke kwaliteit. Beide laboratoriumlocaties blijven behouden voor het direct contact met de ziekenhuisspecialisten en huisartsen.

Bianka Mennema, voorzitter raad van bestuur Bravis, spreekt over een belangrijke stap voor de inhoudelijke ontwikkeling van de pathologie. “Niet alleen brengen we beide vakgroepen en laboratoria samen, we lanceren tevens een nieuw ICT-platform waarmee digitale pathologie wordt gefaciliteerd. De werkzaamheden van de pathologen zijn daardoor niet meer plaatsgebonden. Dit is wat ons betreft de start van verdergaande regionalisering in de pathologie in Zuid-West Nederland.”

Optimaal AI inzetten

In de nieuwe bv zijn vanaf de jaarwisseling 10 pathologen werkzaam. Het streven is om op termijn door te groeien naar 20 à 25 pathologen, aldus Gerard van Berlo, bestuurder ETZ. “Daarmee willen we een solide basis creëren voor toekomstige, technische ontwikkelingen. Het nieuwe platform maakt het voor de pathologen mogelijk om optimaal gebruik te maken van AI-toepassingen bij het beoordelen van de biopten, waardoor ze sneller uiterst betrouwbare diagnoses kunnen stellen.”

Bart Bliek is medisch directeur van Pathologie Zuid-West Nederland. Hij verwacht dat de geïntegreerde vakgroep beter invulling kan geven aan subspecialisaties in het vak. “Omdat we meer collega’s hebben, kunnen we ons elk verder specialiseren op een bepaald onderwerp. We verdiepen daarmee onze expertise, en dat is in het belang van de patiënten in onze beide ziekenhuizen.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?