Search
Close this search box.
Search

Bravis wil innovatie stimuleren met speciale opleiding

Het Bravis ziekenhuis streeft met de Bravis Innovatie School (BIS) naar meer innovatie in het ziekenhuis. De BIS is een vervolg op de succesvolle Verpleegkundige Innovatie School uit 2020. De komende acht maanden worden 10 Bravis zorgprofessionals opgeleid in het realiseren van technische innovaties. Tijdens de opleiding worden de BIS-studenten begeleid door het Brave InnovatieTeam en, tijdens het eerste deel, elf studenten van de Avans Hogeschool.

Het Bravis wil innovatief denken als een olievlek door het ziekenhuis laten stromen. De Bravis Innovatie School is een van de initiatieven die een bijdrage moet leveren aan het behalen van die doelstelling. Tijdens de opleiding krijgen de BIS-studenten handreikingen om aan te slag te gaan met technische innovaties.

“Elke deelnemer komt met een idee. In het eerste blok leren ze dat idee uit te werken tot een concreet plan met een pitch. Een jury kiest vier innovaties die in het tweede blok verder worden ontwikkeld. We stimuleren het innovatieve denken. Het zou helemaal prachtig zijn als vanuit de BIS ideeën komen die we in Het nieuwe Bravis kunnen uitvoeren”, vertelt Mark Spook, een van de trainers van BIS.

Innovatie stimuleren en verbreden

Vorig jaar bleek de Verpleegkundige Innovatie School al een succes. Een aantal ideeën die daar uitgewerkt werden zijn uiteindelijk ook echt in de praktijk uitgevoerd. De deelnemers waren zeer te spreken over de toegevoegde waarde van die opleiding en zijn nu allemaal ‘innovatie ambassadeurs’.

“Vanuit de Raad van Bestuur kwam het verzoek voor een tweede innovatieschool. Dit keer niet alleen voor verpleegkundigen, maar voor alle medewerkers in de directe patiëntenzorg. We hebben nu tien deelnemers, variërend van OK-medewerkers, een apothekersassistent en verpleegkundig specialist tot verloskundige en doktersassistent. Het is een gemêleerd gezelschap. We hebben met iedereen een intakegesprek gevoerd, want het is echt een opleidingsprogramma waarvoor tijd vrijgemaakt moet worden”, aldus Brave InnovatieTeamlid Annelies Koeken.

Dat vervolg werd dus de 10 september gestarte Bravis Innovatie School. Op die dag werd de eerste praktijksessie gehouden. De komende maanden volgen nog acht verdere praktijksessies voordat de opleiding in juni 2022 afgerond wordt.

Ondersteuning Avans Hogeschool

Tijdens het eerste deel van de opleiding ontvangen de BIS-studenten ook ondersteuning van studenten die aan de Anvans Hogeschool de minor Healthcare Innovation Management volgen. “De BIS maakt onderdeel uit van hun opdracht. De minorstudenten worden gekoppeld aan de ideeën van onze BIS-studenten. Zij helpen hen om hun pitch voor te bereiden. De Avans-studenten denken vooral vanuit de theorie, de ziekenhuismedewerkers veel meer vanuit de praktijk”, vertelt Mark Spook.

Nederland kent sinds 2017 een landelijke Health Innovation School. Begin dit jaar werd in Rotterdam een regionale variant daarvan opgestart. Met de start van de Bravis Innovation School is er nu ook een lokaal initiatief.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?