Search
Close this search box.
Search

Bravis zet Thuismeten app in voor zwangerschapsdiabetes

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die onder controle of in behandeling zijn bij het Bravis Ziekenhuis kunnen vanaf nu gebruik maken van de Thuismeten app. Daarmee kunnen zij de metingen voor de diabetescontroles voortaan thuis uitvoeren en hoeven zij niet meer elke keer naar het ziekenhuis te komen. De meetwaarden die via de app ingevoerd worden kunnen door de zorgverleners op afstand ingezien worden. Indien nodig wordt met de zwangere patiënt contact opgenomen.

De Thuismeten app wordt al langere tijd door het Bravis ziekenhuis ingezet. Onder andere voor patiënten die lijden aan COPD, hartfalen, COVID-19 en (zwangerschaps)hypertensie. Door de app nu ook beschikbaar te stellen voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes zet het ziekenhuis een volgende stap in de transitie van de zorgverlening, waarbij e-health en zorg dichtbij huis twee belangrijke speerpunten zijn.

Voorheen moesten vrouwen met zwangerschapsdiabetes handmatig een geschreven dagboekje invullen waarin ze de meetresultaten bijhielden. Een keer per week werden die meetresultaten dan per mail of telefonisch doorgegeven aan de diabetesverpleegkundige.

Thuis meten en controle op afstand

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes die de Thuismeten app gaan gebruiken, voeren in de app glucosewaarden in en, indien van toepassing, de gebruikte insuline. Die gegevens worden vervolgens digitaal en rechtstreeks naar de diabetesverpleegkundigen gestuurd, en niet, zoals in het verleden, pas enkele dagen later.

Wanneer de meetresultaten herhaaldelijk afwijkende waarden laten zien, dan ontvangen de diabetesverpleegkundigen daarvan automatisch een melding. Zij kunnen dan direct actie ondernemen en de patiënt contacteren voor eventueel te nemen vervolgstappen. Dat kan bijvoorbeeld het aanpassen van de medicatie zijn. Dankzij de Thuismeten app kan nu veel eerder op veranderende meetwaarden ingespeeld worden.

Meer zicht op zwangerschapsdiabetes

De Thuismeten app is onderdeel van Bravis Beter Thuis. Voor de patiënt betekent het naast de al genoemde voordelen dat ze voor monitoring en nacontroles minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Voor de zorgverleners betekent het dat zij meer inzicht hebben in de gezondheidstoestand van de patiënt, waardoor op het juiste moment zorg verleend kan worden.

Daarnaast biedt het voor de patiënt inzicht in zijn eigen ziekte, waardoor patiënten in toenemende mate zelf (indien mogelijk) leren bijsturen. Zo houden zij zelf de regie over hun gezondheid en zijn ze toch verzekerd van dezelfde kwaliteit van zorg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?