Breathalyser kan zeventien ziektes detecteren middels ademanalyse

23 december 2016
Nieuws
Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers een apparaat dat de chemische samenstelling van de adem analyseert. Het apparaat meet de stofjes in de uitgeademde lucht. Uitgeademde lucht bevat stikstof, koolstof, zuurstof en sporen van meer dan honderd andere stofjes. De hoeveelheid stoffen in de adem hangt af van de gezondheid van die persoon.

Ieder ziektebeeld wordt gekenmerkt door een unieke chemische samenstelling van de adem zo ontdekten de wetenschappers. Ook bleek dat het apparaat meerdere ziektes gelijktijdig kan aantonen.

Chemische kenmerken

"Net als dat iedereen een unieke vingerafdruk heeft, heeft ook iedere ziekte die wij onderzocht hebben een eigen vingerafdruk", aldus professor Hossam Haick. "Een ziekte heeft zijn eigen chemische kenmerken."

Het apparaat zou volgens de wetenschappers zeventien verschillende ziektes kunnen aantonen, waaronder longkanker, baarmoederhalskanker, prostaatkanker, de ziekte van Crohn en Parkinson. De techniek is verwerkt in een draagbaar ademanalyseapparaat dat 24 dollar (23 euro) zal kosten. Eerder werd al onderzoek gedaan naar ademanalyse, maar de meeste instrumenten focussen slechts op één ziekte.