Search
Close this search box.
Search

Bundeling digitale patiëntendossiers duurt langer

Op 1 juli 2020 moet iedereen in Nederland eenvoudig en veilig online inzage kunnen krijgen in zijn volledige patiëntendossier. Die datum staat al enkele jaren vast, nadat in 2016 de wetgeving daarvoor aangenomen werd. Toch lijkt het erop dat niet alle zorgaanbieders er in slagen die deadline te halen.

Zorgaanbieders geven aan dat ze door de complexiteit die gepaard gaat met het bundelen van alle patiëntgegevens meer tijd nodig hebben. Gesproken wordt over een half jaar, dus eind 2020, begin 2021.

Marcel Heldoorn, manager digitale zorg bij Patiëntenfederatie Nederland, stelde in een gesprek bij BNR dat de zorgaanbieders al drie jaar van de deadline op de hoogte waren. “De vertraging hadden ze eerder kunnen zien aankomen”, aldus Heldoorn. De wet is in 2016 aangenomen en trad in juli 2017 in werking. Vanaf dat moment hadden de zorgaanbieders nog drie jaar de tijd om de digitale inzage te regelen.

Digitale patiëntendossiers op USB-stick

Met ingang van 1 juli moeten patiënten zoals aangegeven eenvoudig en veilig toegang hebben tot al hun medische gegevens bij al hun zorgaanbieders, bijvoorbeeld via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Via één app of website kunnen dan alle medische gegevens van alle zorginstellingen, zoals huisartsen, ziekenhuizen of apotheken, geraadpleegd worden.

Ook als de zorgaanbieders er niet in slagen om de deadline van 1 juli te halen, kunnen ze strikt genomen nog wel aan de wetgeving voldoen. Die stelt namelijk dat zorgaanbieders verplicht zijn patiënten kosteloos digitaal inzicht te geven in hun medische gegevens. Formeel zouden ze daar met het aanleveren van die gegevens op een USB stick, of als attachment in een e-mail, ook aan voldoen.

Eigen portalen

Zorgaanbieders hebben ook nog eigen patiëntportalen waar medische gegevens verzameld worden. Echter, het idee achter de nieuwe wet was om het voor patiënten eenvoudiger te maken gegevens van verschillende zorgaanbieders te raadplegen. “Dan helpt het als je al je gezondheidsgegevens kunt verzamelen en bundelen in één overzicht. Dat geeft hen meer regie en helpt bij de voorbereiding op het gesprek met de dokter. En precies dáár moeten ze nu nog langer op wachten, dat vind ik heel jammer,” aldus Heldoorn.

In een reactie geeft het ministerie van VWS aan dat uitstel van de deadline naar eind 2020 geen directe consequenties heeft voor in ieder geval de subsidie die via OPEN (gericht op de eerste lijn) toegekend is voor het realiseren van de digitale inzage bij onder meer huisartsen. Het eerder begonnen subsidieprogramma voor ziekenhuizen – VIPP – loopt dit jaar af.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?