Catharina Ziekenhuis doet baanbrekend onderzoek naar huidkanker app

1 juni 2015
Scinscan
Apps
Nieuws
Vandaag zijn de eerste resultaten bekendgemaakt van het wetenschappelijk onderzoek dat de afdeling Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doet naar SkinVision, een app van Nederlandse makelij die potentiële melanomen in een vroeg stadium opspoort. Uit het onderzoek blijkt dat SkinVision naast het herkennen van  melanomen - de meest levensbedreigende vorm van huidkanker - nu ook ruim 80 procent van andere soorten van huidkanker weet te herkennen.

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst groeiende kankersoort. Vaak is deze ziekte goed te behandelen, maar vroege opsporing is hierbij van groot belang. Het onderzoek van dr. Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis toont aan dat mensen met behulp van hun smartphone niet alleen melanomen (10 procent van alle huidkanker), maar ook vrijwel alle andere vormen van huidkanker eerder kunnen opsporen. In het onderzoek, dat verder voortgezet zal worden tot het einde van dit jaar, wordt gekeken of SkinVision een waarschuwing geeft op basis van de foto die gemaakt is van een verdacht plekje op de huid. In ruim 80 procent van de gevallen van huidkanker kregen de plekjes een rode rating. Een rode rating geeft aan dat er een zeer grote waarschijnlijkheid is dat er sprake van huidkanker is. De overige plekjes kregen een oranje rating: een melding die aangeeft dat het plekje eventueel huidkanker zou kunnen zijn en goed in de gaten gehouden dient te worden. Dit zijn percentages die het gemiddelde oog van een dermatoloog benaderen.

Eenvoudig delen met (huis)arts
Hiermee is de app van SkinVision de enige in zijn soort. Met de app maak je een foto van de moedervlek of ander verdacht plekje dat je wilt laten beoordelen. De app analyseert deze op basis van een algoritme dat abnormale groei herkent, dat is een kenmerk van kanker. De gebruiker krijgt direct de uitslag (eventuele oranje / rode rating) van de analyse te zien. De app helpt de gebruiker ook mogelijke verdachte groei op te sporen door de gemaakte foto’s  op te slaan en in de gaten te houden of er in de loop van de tijd veranderingen optreden. Gebruikers kunnen de foto’s via de applicatie eenvoudig delen met hun arts. Er zijn op dit gebied meerdere apps verkrijgbaar, maar geen enkele werkt op basis van algoritmen. SkinVision is dan ook de enige app in dit segment die een CE-keurmerk heeft gekregen. Een CE-keurmerk is verplicht voor alle industriële producten die op de Europese markt zijn toegelaten.

Baanbrekend onderzoek
Dick Uyttewaal, CEO van SkinVision, is enthousiast over het onderzoek van het Catharina Ziekenhuis. “Een telefoon als medisch hulpmiddel om bewuster met je huid om te gaan, dat is nogal wat”, stelt Uyttewaal. “Veel ziekenhuizen zijn huiverig voor deze ontwikkelingen. Dat het Catharina Ziekenhuis er in gelooft en dit baanbrekend onderzoek doet, vind ik erg stoer.” Voor dermatoloog Thissen was het bijna vanzelfsprekend dat ze dit onderzoek ging doen. “Onderzoek doen zit in het DNA van de artsen van het Catharina Ziekenhuis”, aldus Thissen. “Wij streven hier constant naar betere zorg. Het vroegtijdig herkennen van huidkanker is belangrijk omdat daarmee door behandeling de kans op genezing groter en de vooruitzichten beter zijn. Als een app daarbij kan helpen, graag. In het geval van een melanoom kan voege opsporing zelfs het verschil zijn tussen een relatief ‘eenvoudig’ te verwijderen moedervlek en een uitgezaaid melanoom dat misschien niet meer te  genezen is”, vervolgt Thissen. “We moeten dus niet onze kop in het zand steken voor nieuwe ontwikkelingen, maar deze juist een kans geven en grondig onderzoeken. En terecht, want ik ben erg blij met de voorlopige uitslagen. De app kan in 80 procent huidkanker met zekerheid herkennen en in 95 procent met grote waarschijnlijkheid. Dat zijn cijfers die het oog van een dermatoloog benaderen.”