Search
Close this search box.
Search

Chirurgische robot MUSA op weg naar de markt

MUSA, de chirurgische robot van TU/e startup Microsure heeft een succesvolle tweede financieringsronde doorlopen. Daarbij zijn investeerders als BOM Brabant Ventures en European Investment Fund (EIF) ingeschakeld. Met het geld van deze financieringsronde wordt het industrialisatieproces gestart dat nodig is om de robot ook daadwerkelijk op de markt te kunnen brengen.

In de komende periode zal het team van Microsure hard werken aan het ontwikkelen van alle processen die hiervoor nodig zijn. Van het optimaliseren van de levering van materialen voor productie van de robot tot het opzetten van een servicestructuur en producttraining voor chirurgen. Allemaal om MUSA voor te bereiden op internationale distributie.

Over het bedrag dat met deze nieuwe investeringsronde gemoeid is, worden door Microsure geen mededelingen gedaan.

Chirurgen geïnteresseerd in robot MUSA

Artsen die in de microchirurgie werkzaam zijn, zijn zeer geïnteresseerd in MUSA. De robot maakt lymfatische chirurgie mogelijk op lymfevaten met een kleinere diameter dan 0,3 mm. Zo kunnen procedures sneller en beter worden uitgevoerd. Menselijke fouten als gevolg van trillingen en plotselinge bewegingen worden volledig voorkomen.

Het risico op rug- en nekproblemen voor de chirurg zijn wordt door het gebruik van MUSA ook een heel stuk kleiner omdat chirurgen niet meer langdurig in een onnatuurlijke positie hoeven te staan.

Zoals gezegd heeft MUSA zijn meerwaarde in de praktijk al bewezen. In het UMC Maastricht hebben intussen, na de eerste test in 2017, dertien patiënten een door de robot succesvol uitgevoerde lymfoveneuze anastomose (LVA) ingreep ondergaan. Dit is een procedure waarbij de chirurg een verbinding maakt tussen een ader en een lymfevat.

Vlak voor de zomer van 2019 ontving MUSA al het CE-keurmerk waarmee de robot de Europese markt mag betreden.

Robotchirurgie in de lift

“Het afgelopen jaar is het gebruik van robotica met 20% toegenomen. Gezien deze ontwikkelingen, geloof ik dat het gebruik van robots in de toekomst zal blijven toenemen, en dat deze trend zich in de geneeskunde zal voortzetten. Alle artsen waarvoor we ons product hebben geïntroduceerd, tonen interesse. Ons nicheproduct kan aan een belangrijke vraag voldoen”, zegt Ilker Soydan, CEO van Microsure.

Als MUSA op de markt komt dan zal de startup zich vooral gaan richten op de Europese markt. En dan in het bijzonder die landen waar overheden subsidies verstrekken aan het onderzoek en de implementatie van robotica voor medische doeleinden. Naast Nederland, en de Benelux, zijn dat de Duitstalige landen, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?