Search
Close this search box.
Search

Cliëntoverdracht tussen cure en care moet en kan beter

Het feit dat systemen vaak niet in staat zijn met elkaar te communiceren, zorgt bij de informatie-uitwisseling tussen cure en care nogal eens voor problemen. Met als gevolg dat de registratielast toeneemt en de continuïteit van de zorg in gevaar kan komen. Onderzoek, waarbij Saxenburgh Medisch Centrum als casus werd genomen, heeft de voornaamste knelpunten in het overdrachtsproces tussen cure en care in beeld gebracht.

De titel van het onderzoek, Betere Informatie-uitwisseling tussen Ziekenhuis en Ouderenzorg (BIZON), geeft direct ook de ambitie van de onderzoeker, Roy Stokvis weer. Hij is coördinator informatisering en klinisch informaticus i.o. bij Saxenburgh en streeft met het post-mastertraject BIZON naar het realiseren van soepele gegevensuitwisseling tussen ziekenhuis en ouderenzorg om de cliëntoverdracht te verbeteren.

“Uit onderzoek blijkt dat in het overdrachtsproces diverse processtappen onnodig of dubbel worden uitgevoerd. Informatie wordt handmatig gekopieerd naar andere systemen. Een nieuw ontwerp van dit overdrachtsproces moet dubbel werk voorkomen en ontslaginformatie tijdig bij de specialist ouderengeneeskunde krijgen”, vertelt Stokvis.

Nieuw proces voor cliëntoverdracht

Voor het Saxenburgh heeft Stokvis een aantal criteria vastgesteld waaraan het nieuwe overdrachtsproces zou moeten volden. Een van de belangrijkste voorwaarden is ervoor zorgen dat de verschillende systemen van cure en care instellingen met elkaar kunnen communiceren. Op die manier kan de informatie-uitwisseling, en dus ook de cliëntoverdracht, soepeler en beter verlopen.

“Op grote schaal is het nog niet realistisch dat systemen één op één aan elkaar gekoppeld worden. Daarom adviseren we gebruik te maken van een uitwisselingsplatform, regionaal zoals XDS of voor een specifieke zorgtoepassing zoals het uitwisselen van beelden en verslagen met DVDexit. Deze sluiten in de toekomst aan op een gekwalificeerd Twiin-knooppunt, zodat ook landelijk gegevens beschikbaar zijn. Dat programma is er specifiek op gericht om landelijke afspraken te maken voor het uitwisselen van medische gegevens”, aldus Stokvis.

Dit najaar wordt binnen Saxenburgh een pilot project gestart om het ieuwe overdrachtsproces van BIZON te toetsen. “BIZON laat nog maar eens zien hoeveel er nog moet gebeuren op het gebied van gegevensuitwisseling tussen ziekenhuis en bijvoorbeeld het revalidatiecentrum. Als de pilot slaagt betekent dat weer een mooie stap vooruit naar betere zorg”, vertelt Herman Nap, themacoördinator digitale transformatie bij Vilans. Hij is een van de beoordelaars van BIZON.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?