Constantijn: Nederlandse zorgsysteem kan nog innovatiever

10 maart 2017
Nieuws

Nederland heeft een van de beste systemen op het gebied van de gezondheidszorg wereldwijd. De Nederlandse gezondheidszorg heeft ook de potentie om het meest innovatieve systeem wereldwijd te worden, wanneer alle stakeholders samenwerken. Dat was de belangrijkste boodschap van Prins Constantijn in zijn functie als ambassadeur van StartupDelta.

Constantijn sprak tijdens de opening van het jaarlijkse Health Valley event. "We hebben een focus nodig op preventie en kwaliteit van zorg, in een klimaat waarin pilots en nieuwe manieren van zorg inkopen de toepassing van nieuwe technologische oplossingen en diensten door innovatieve startups stimuleren."

Het jaarlijkse Health Valley event vindt op 9 maart in Cinemec in Nijmegen plaats. De focus van het event ligt dit jaar op patiéntgedreven innovaties. Er komen circa 1.200 vertegenwoordigers samen van alle stakeholders in de gezondheidszorg, evenals een reeks startups zoals ArthroSave, Braingaze, IPaDIC, JointSphere, Mount, Sensiks en Usono.

Nederland nummer 1 in startups

Constantijn sprak afgelopen februari al de ambitie uit dat Nederland de nummer1 moet worden op het gebied van startups in Europa. De prins stuurde in zijn hoedanigheid als startupambassadeur een manifest naar de fractievoorzitters van alle politieke partijen, met elf punten waarin Nederland het startupklimaat moet verbeteren. Startupprogramma StartupDelta claimt dat Nederland op dit moment de nummer 3-positie inneemt binnen Europa.

"Onze ambitie moet zijn om de ondernemers die in Nederland komen en mensen die willen ondernemen, zoveel mogelijk te helpen en uit te dagen om succesvol te zijn", vertelde Constantijn aan RTL Z. Hij pleit voor een omgeving waarin ondernemerschap wordt omarmd. "Nieuwe ideeën moeten met gezonde nieuwsgierigheid worden ontvangen, ook vanuit de overheid, dat niet meteen alles wordt weggeregeld."

Ambities vertalen in zorg

De prins is ook geïnterviewd voor de eerste editie van ICT&health 2017 die eind februari uit kwam. Hij stelde in gesprek met ICT&health hoe de ambitie van StartupDelta in de gezondheidszorg vertaald moet worden. “Internationaal gezien kunnen we ons meten met de internationale top, ook in de zorg. De grote uitdaging blijft om de aanwezig kennis- en technologie-expertise om te zetten in schaalbare businessmodellen.” (Lees hier het interview)

In het zorgveld is het moeilijk om op te schalen, ziet de prins, “omdat alles zo gefragmenteerd georganiseerd is. Daarin kunnen de zorgverzekeraars, de zorgaanbieders en de patiënten een (nog) grotere rol spelen.”

60 health startups

Nederland telt in totaal ruim 60 start-ups die nieuwe technologie voor de zorg ontwikkelen. Hiervan zijn er vorig jaar 16 opgericht. Dat bleek afgelopen april uit een analyse van KPMG Innovative Startups en Volta Ventures. Amsterdam manifesteert zich in Nederland in toenemende mate als centrum voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de zorg.

Met een totaal van 21 start-ups heeft de hoofdstad op dit moment in ons land het grootste aantal jonge ondernemingen dat zich met digitale zorg bezighoudt. Amsterdam wordt gevolgd door Nijmegen met tien start-ups en Delft met zes jonge bedrijven die zich specifiek met nieuwe zorgtechnologie bezighouden.