Search
Close this search box.
Search

Consultatieronde zorginformatie bouwstenen gestart

Nictiz is gestart met de consultatieronde voor de zorginformatie bouwstenen (zibs) Publicatie 2020. Hierin zijn de nieuwe zibs en wijzigingsvoorstellen opgenomen op basis van wensen en ervaringen van zorgpartijen die al van zibs gebruik maken. Het primaire doel van zibs is het hergebruik van informatie in de zorg.

De beheertaak voor de zorginformatie bouwstenen (zibs) ligt bij Nictiz die samen met zorgprofessionals ook zibs ontwikkelt. Reageren op de nieuwe publicatie van de zibs kan sinds 11 mei. Nictiz zorgt dat het proces transparant en openbaar is. Iedereen mag en kan reageren via beheerzib@nictiz.nl.

Hergebruik zorginformatie

Zorginformatie bouwstenen worden onder andere gebruikt door MedMij, VIPP en Registratie aan de Bron. Naast het hergebruik van informatie worden de zibs ook gebruikt voor digitale informatie-uitwisseling tussen patiënt en zorgverlener.

Om hergebruik van informatie, bijvoorbeeld voor onderziek of kwaliteitsregistratie, zo goed mogelijk te faciliteren is het belangrijk dat zorginformatie tijdens het zorgproces eenduidig en eenmalig vastgelegd wordt. Wat er per onderwerp vastgelegd wordt en hoe dat vastgelegd moet worden, wordt beschreven in de zibs.

Nieuwe zibs

Sinds de laatste publicatie zibs, in 2017, is er veel ervaring mee opgedaan in bijvoorbeeld MedMij en VIPP. Die ervaringen en de evaluatie hebben geleid tot verbeteringen waarvoor de zibs aangepast moeten worden. Daarnaast moeten er nieuwe zibs ontwikkeld worden voor de eerstelijn, de oncologische zorg, geboortezorg en geestelijke gezondheidszorg.

Iedereen die reageert via bovenstaand emailadres ontvangt vervolgens een overzicht van wijzigingsvoorstellen, de voorgestelde nieuwe zibs, een toelichting over de besluitvorming en hoe feedback ingediend moet worden.

Zibs informatiesessie

Woensdag 3 juni van 13:00 uur tot 16:00 uur organiseert Nictiz via Teams een online informatiesessie over de zibs Publicatie2020. Aanmelden voor deze sessie kan tot vrijdag 20 mei, via beheerzib@nictiz.nl. Vermeld bij de aanmelding welke vragen u heeft of welke onderwerpen u wilt bespreken tijdens de sessie op 3 juni.

Meer informatieMeer informatie over de ontwikkeling en het beheer van zibs vindt u op de Nictiz-website. U kunt uw vragen rechtstreeks richten aan Fred Smeele (smeele@nictiz.nl).

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?