Search
Close this search box.
Search

Coronabesmetting opsporen door ademanalyse met e-Nose

Zou de elektronische neus, of e-Nose, gebruikt kan worden voor het opsporen van het coronavirus? Dit is een vraag die het Franciscus Gasthuis & Vlietland momenteel probeert te beantwoorden.Het ziekenhuis is daarvoor onlangs gestart met het door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geïnitieerde onderzoek 'Detectie van het coronavirus (Covid-19)’.

Bekeken wordt of de zogenoemde e-Nose door middel van een ademanalyse kan ‘ruiken’ wanneer een persoon met het coronavirus besmet is, of een verdenking van besmetting kan worden aangetoond.

Daarvoor onderzoekt het Franciscus Gasthuis & Vlietland nu eerst of de aanwezigheid van het coronavirus in de uitgeademde lucht van een persoon te bepalen is. Binnen het ziekenhuis wordt dit onderzoek uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van longarts dr. Hans in ’t Veen.

Een ziekte ‘ruiken’

De lucht die wij uitademen bevatten vele moleculen. De lucht die zieke mensen uitademen is anders dan die van gezonde mensen. Die uitgeademde lucht kan moleculen van een bepaalde ziekte bevatten die niet in de adem van gezonde mensen aanwezig zijn. Een dokter kan dat verschil niet ruiken. De e-Nose is zo ontwikkeld dat hij de betreffende ‘ziekte-gerelateerde’ moleculen wel kan detecteren, of ‘ruiken’.

De test met de e-Nose wordt mede ook op verzoek van het RIVM uitgevoerd. Binnen het onderzoek ‘Detectie van het coronavirus (Covid-19)’ wordt de proefpersonen gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden en twee lichte ademtesten te doen. Alle gegevens worden geanonimiseerd verzonden zodat ze ook niet terug te herleiden zijn tot de proefpersonen.

Eerdere e-Nose toepassingen

Het opsporen van een ziekte of aandoening via de uitgeademde lucht van een patiënt is zeker niet nieuw. De e-Nose wordt al ingezet voor het opsporen van het griepvirus en bepaalde bacteriën. Enkele weken geleden schreven wij over het onderzoek van Hoogleraar Maag-, darm-, en leverziekten Peter Siersema die onderzoekt of de e-Nose gebruikt kan worden voor het analyseren van onze adem en de diagnose van, bijvoorbeeld, darmkanker.

Onderzoekers van het Radboudumc stelden eerder dit jaar dat de e-Nose op termijn gebruikt kan gaan worden voor het opsporen van Barret slokdarm, een voorloper van slokdarmkanker. En vorig jaar toonde een ander onderzoek aan dat een ademanalyse door de elektronische neus kan voorspellen of een longkankerpatiënt baat heeft bij een dure en ingrijpende immuuntherapie. 

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?