Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Coronadashboard weer uitgebreid, cijfers inzichtelijker

De overheid heeft het coronadashboard opnieuw uitgebreid en verbeterd. Er is nu voor heel Nederland informatie over virusdeeltjes in het rioolwater, nadat dit onderdeel in augustus ook al fors was uitgebreid. Verder stelt de overheid dat het nieuwe ontwerp een beter overzicht van de cijfers en statistieken biedt. Het dashboard werd in juli geïntroduceerd om meer inzicht te geven in de ontwikkelingen op het gebied van de coronavirus in Nederland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Sinds augustus meten het RIVM en de waterschappen hoeveel virusdeeltjes er in het rioolwater zitten. Rioolwater laat in een vroeg stadium zien hoe het ervoor staat met het virus. Het aantal locaties waarop dit gebeurt, is de afgelopen weken uitgebreid van 80 naar 318, waarmee nagenoeg heel Nederland wordt gedekt. Ook wordt nu wekelijks op bijna al deze plekken gemeten. Zo is op het coronadashboard beter en vroeger te zien hoe het virus zich ontwikkelt.

Het vernieuwde dashboard presenteert ook de belangrijkste cijfers duidelijker, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Dit nieuwe ontwerp is het resultaat van publieksonderzoek en reacties van experts, stelt minister Hugo de Jonge (VWS): “Hiermee is in één oogopslag duidelijk hoe we ervoor staan, zowel landelijk als lokaal. Dat inzicht is cruciaal. We zien de cijfers oplopen en moeten het virus nauwgezet in de gaten houden om gericht maatregelen te kunnen nemen.” De komende tijd wordt het dashboard steeds verder verbeterd en worden nieuwe bronnen toegevoegd.

Coronadashboard toont ontwikkelingen

Met het coronadashboard brengt VWS een aantal belangrijke cijfers over de ontwikkeling van corona in Nederland samen, zoals het aantal IC–opnames, positieve testuitslagen en een schatting van het aantal besmettelijke mensen. Het is de bedoeling dat burgers, beleidsmakers en wetenschappers in één oogopslag zien wat de stand van zaken is rond de verspreiding van het coronavirus. Met de combinatie van actuele gegevens op het dashboard kan het virus sneller en preciezer worden opgespoord en bestreden.

Het coronadashboard werd begin juli officieel operationeel en wordt sindsdien geleidelijk uitgebreid. In juni was er al een beperkte proefversie online gezet. Zo werden in juli drie nieuwe informatiepunten toegevoegd: schattingen over besmettelijke personen, de eerste rioolwatermetingen en signalen van huisartsen over mogelijke besmettingen.

Besmettingshaarden op regionaal niveau zien

Half augustus werden de rioolwaterdata al uitgebreid naar 80 meetlocaties. Dankzij die uitbreiding is nu voor het coronavirus relevante data beschikbaar van 10 miljoen mensen. Het betreft data van rioolwateronderzoek van het RIVM waarmee eventuele besmettingshaarden van het virus op regionaal niveau ontdekt kunnen worden. In april is het RIVM gestart met wekelijks onderzoek naar de aanwezigheid van het coronavirus in rioolwater. Daarvoor wordt rioolwater getest dat elke week over een periode van 24 uur verzameld is.

Het dashboard ondersteunt de strategie van maximaal controleren van het coronavirus door de overheid met twee doelen die daarbij centraal staan:

  • Het zo goed mogelijk beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid.
  • Zorgen dat de zorg niet overbelast raakt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen