Search
Close this search box.
Search

COVID-19 diagnose met behulp van AI-gestuurde long-echo

Een onderzoeksteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en de Universiteit van Trento (Italië) is er in geslaagd de expertise van longspecialisten te verwerken in een AI-software update voor echografen. Daarmee wordt het mogelijk om op basis van de beelden van de long-echo te bepalen of een patiënt aan een ernstige longziekte lijkt, zoals COVID-19. De software is zo ontwikkeld dat ook niet-longartsen, relatieve leken op dat gebied, de diagnose kunnen stellen.

Universitair docent en onderzoeker aan de TU/e werkt met vier promovendi aan deze oplossing. “Met kunstmatige intelligentie kunnen de belangrijkste biomarkers van ernstige longziekten zoals COVID-19 op een long-echo nauwkeurig bepaald worden. De echo maakt de afwijkingen aan de rand van de long en de veranderingen in de structuur van het netwerk van longblaasjes en interstitium zichtbaar maakt. Omdat het programma zelflerende capaciteiten heeft, worden de resultaten na elk gebruik weer beter. Zo kan nog nauwkeuriger bepaald worden of een patiënt al dan niet COVID-19 heeft. We hebben goede hoop dat deze AI-technolgie op korte termijn in ziekenhuizen en op SEH’s ingezet kan gaan worden”, aldus van Sloun.

Aan het idee om AI-technologie in te zetten bij de diagnose van COVID-19 wordt op meerdere plekken gewerkt. Enkele weken geleden verscheen een artikel over een samenwerking tussen Holland AI en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Daar wordt gewerkt aan een technologie waarbij een AI-toepassing bijdraagt aan de beoordeling van CT-scans van longen. De applicatie geeft op basis van een analyse een indicatieve score van de hoeveelheid aangetast longweefsel.

Long-echo voor COVID-19 diagnose

De nieuwe technologie zal na publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift IEEE transactions on Medical Imaging onder andere worden aangeboden aan het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De AI-software update kan uiteindelijk rechtstreeks op de echografen geïnstalleerd worden. Op die manier kunnen artsen er realtime over beschikken. De implementatie van de technologie zal worden begeleid door het team van Dr. Libertario Demi uit Trento.

Ruud van Sloun stelt dat deze technologie in potentie het proces van triage en opname, zeker ten tijde van de huidige coronacrisis, in ziekenhuizen kan verbeteren. “Bij het gebruik van de huidige keel- en neusslijm tests kan het tot wel 24 uur duren voordat de uitslag bekend is. Met een de AI-gestuurde long-echo kan dat binnen enkele minuten.”

Nog meer voordelen

Deze oplossing biedt ook een aantal voordelen ten opzichte van alternatieve beeldvormende technologieën zoals CT of MRI. De relatief eenvoudige en betaalbare echografen zijn in grotere getale beschikbaar en ze zijn ook aanwezig in landelijke (ontwikkelings)gebieden. Daarnaast zijn ze compact en dus draagbaar, komt er geen radioactieve straling aan te pas en zijn ze goed te beschermen tegen besmetting.

Van Sloun benadrukt dat deze beeldanalyses een diagnose ondersteunen die uiteindelijk door de arts moet worden gesteld. Verder onderzoek is nodig om met absolute zekerheid te bepalen of de symptomen die gemeten zijn, veroorzaakt worden door COVID-19 of een andere (ernstige) longziekte. Daarnaast is er meer onderzoek nodig om de volledige diagnose te kunnen stellen met behulp van dit AI-gestuurde long-echografiesysteem.

Meer informatie over deze nieuwe AI-gestuurde echo-technologie is hier te vinden.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?