Search
Close this search box.
Search

Craig Venter biedt volledige genetische screening vanaf $25K – Nieuwsoverzicht van 19 oktober

Verder: Theranos onder vuur voor poging reportage te stoppen. Deel dit bericht via Social Media met #eHealth en #icthealth

Craig Venter biedt volledige genetische screening aan

Personalised healthcare in de praktijk: Craig Venter, was de leider van het Human Genome project. Met de daar opgedane kennis biedt hij nu complete genetische screenings aan met zijn bedrijf Human Longevity. De kosten voor een screening liggen tussen 25 en 50.000 dollar, afhankelijk van het soort onderzoek.

Deze screenings brengen zij onder de vlag HealthNucleus uit. De diensten in het pakket omvatten onder andere:

  • Een volledige sequence van al uw genen, met daarin de volledige zes miljard DNA ‘letterparen’. (Volgens het bedrijf nemen standaard DNA-tests maar twee procent van de genen mee)
  • Een genetische scan van alle bacteriën die in en op uw lichaam leven.
  • Een volledige MRI scan van uw hele lichaam

Er is ook kritiek op het initiatief. Want wat moet je doen als je weet dat je risico loopt op een bepaalde ziekte? Venter zelf wil daar niets van weten: "Met de Health Nucleus […] stellen we mensen en hun artsen in staat om naar een meer proactieve, preventieve en voorspellende zorg toe te werken."

Theranos onder vuur voor poging reportage te stoppen

Startup Theranos beloofde honderden bloedtests te kunnen doen op basis van een enkele druppel bloed. Afgelopen donderdag kwam de Wall Street Journal(abonnee-artikel) met flinke kritiek. Het bedrijf zou hun high tech oplossing namelijk helemaal niet gebruiken voor de meerderheid van de tests die ze doen. Die worden gewoon op basis van conventionele technieken die door andere bedrijven zijn ontwikkeld, uitgevoerd. 

In de loop naar het artikel voerde Theranos de druk op mensen die mee hadden gewerkt flink op. Zo overtuigde het bedrijf twee mensen om een verklaring te ondertekenen waarin staat dat "hun commentaar niet goed afgeschilderd is." Theranos was altijd een publiekslieveling, CEO Elizabeth Holmes was een geziene gast bij evenementen en TV-shows. Het bedrijf is het niet eens met de reportage en heeft een verklaring geschreven.

De Wall Street Journal(abonnees) blijft ondertussen roeren en kwam later met een artikel waarin ze de directie van het bedrijf onder vuur nemen. Er zitten namelijk relatief weinig medici in de directie. 

Daar houdt het niet op: Gisteren schreef een ex-directielid van Apple een persoonlijk blog over zijn eigen ervaringen met Theranos. Hij geeft een groot verschil tussen de metingen van Theranos en Stanford aan, vooral als het gaat om bloedplaatjes. We blijven dit voor u volgen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?