Search
Close this search box.
Search
Door | Deloitte

Cybersecurity van apparatuur in ziekenhuizen kwetsbaar

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat ziekenhuizen hun cybersecurity van medische apparatuur niet op orde, blijkt uit een onderzoek van Deloitte. Deloitte voerde onderzoek uit onder 24 ziekenhuizen uit negen verschillende landen. Hieruit komt onder andere naar voren dat meer dan de helft van de ziekenhuizen gebruik maakt van standaard wachtwoorden (fabrieksinstellingen) om apparatuur te beveiligen.

Uit het onderzoek (download) van Deloitte blijkt ook dat bijna de helft van de ziekenhuizen niet weet of hun apparatuur voldoet aan de aankomende privacy-regelgeving (De algemene verordening gegevensbescherming). Daarnaast gebruikt slechts een vijfde van de onderzochte ziekenhuizen versleuteling voor het merendeel van de communicatie tussen apparatuur en het netwerk om de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van gegevens te borgen.

Malware

Computervirussen en malware kunnen de behandeling of de privacy van patiënten verstoren. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat drie van de geïnterviewde ziekenhuizen het afgelopen jaar te kampen hebben gehad met malware. “Daarnaast laten de trends in de USA over ransomeware bij medische apparatuur zien dat we er scherp op moeten blijven”, zegt Jeroen Slobbe, cyber security expert binnen Deloitte.

“Dit is geen reden tot blinde paniek. Het niet gebruiken van medische apparatuur is een groter risico voor de gezondheid van de patiënt dan het gebruiken van kwetsbare medische apparatuur. We kunnen deze kwetsbaarheden en daaruit voortvloeiende risico’s voor patiënten echter verkleinen, dus laten we die kans pakken. Om de vele innovatieve oplossingen die nieuwe technologieën binnen de zorg met zich mee brengen te kunnen blijven omarmen, moeten we hier daarom mee aan de slag”, vervolgt Slobbe.

Veiligheid en privacy meenemen in het ontwerp

Om de cybersecurity van medische apparatuur te vergroten, moeten ziekenhuizen de verantwoordelijkheid over de cybersecurity van ICT en apparatuur bij één persoon onderbrengen. Ook zijn netwerksegregatie, monitoring en fysieke afscherming van apparatuur stappen die kunnen leiden tot een betere beveiliging. Daarnaast is het van groot belang om vanaf het begin veiligheid en privacy mee te nemen in het ontwerp van nieuwe technologische innovaties in de zorg, aldus het adviesbureau.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Innovation Partner
Door
Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?