Search
Close this search box.
Search

Data Nurse: datagedreven werken in wijkverpleging

Om data op het gebied van wijkverpleging beter te benutten, hebben onder meer Hogeschool Utrecht, Amsterdam UMC, Stichting Omaha System Support en Vilans het consortium Data Nurse opgericht. Vanuit het ZonMw-programma Verpleging en Verzorging heeft Data Nurse een subsidie ontvangen om de komende vier jaar aan de slag te gaan met het optimaliseren en inzetten van wijkverpleegkundige data.

In de wijkverpleging is volgens de initiatiefnemers een enorme hoeveelheid data beschikbaar om het effect van interventies te meten en te verbeteren. Dat potentieel wordt echter nauwelijks benut. Het consortium Data Nurse wil hier gericht verandering in brengen middels meer datagedreven wijkverpleging. Zo moet de zelfstandigheid van cliënten met wijkverpleging geoptimaliseerd worden.

Voor veel thuiswonende ouderen is dit behoud van zelfstandigheid een belangrijk doel. Er is weinig bekend over effectieve strategieën in de wijkverpleging om dit doel te bereiken. Ook wordt er tot op heden weinig gebruik gemaakt van de beschikbare data uit de zorgplannen om de kwaliteit van zorg te optimaliseren. De deelnemers aan Data Nurse willen de kwaliteit van de verpleegkundige digitale data optimaliseren en deze data benutten voor het leren en verbeteren, zodat op cliëntniveau en op wijkniveau ouderen langer zelfstandig kunnen functioneren.

Datagedreven werken

Datagedreven werken is in het bedrijfsleven al ingeburgerd – denk aan concepten zoals business intelligence en data mining. In de zorg is er echter nog een grote slag te slaan. Inzichten distilleren uit data kan helpen het zorgaanbod beter af te stemmen op de behoeften en wensen van individuele cliënten.

In de wijkverpleging werkt 80 tot 85 procent van de professionals met het classificatiesysteem Omaha System. Dit biedt een groot potentieel om de beroepspraktijk te meten, te sturen en te verbeteren. Met het project Data Nurse willen de betrokken partijen de kwaliteit van data uit de wijkverpleging optimaliseren, zodat deze gebruikt kan worden om te leren en te verbeteren. Met die inzichten kunnen op den duur de meest effectieve strategieën worden ingezet om de zelfredzaamheid van thuiswonende ouderen te behouden.

Persoonsgerichte interventiestrategie

Aan het door ZonMW gesubsidieerde project doen zes organisaties mee die met zo’n 6.000 zorgprofessionals wijkverpleging aanbieden en zorg leveren aan 50.000 cliënten. Het consortium beoogt de wetenschappelijke infrastructuur voor de wijkverpleging te versterken. Uiteindelijk willen ze realiseren dat elke gekozen interventiestrategie persoonsgericht is en dat de data zinvol kan worden gebruikt en het werken ondersteunt. Daarmee moet het project bijdragen aan een samenleving waarin mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?