Deepmind app gaat artsen waarschuwen bij orgaanfalen

27 december 2016
Nieuws

Googles Britse AI-dochter Deepmind, gaat bij acht Britse ziekenhuizen in een pilot dokters via een app alarmeren over orgaanfalen. In België worden vergelijkbare stappen gezet, zo schrijft de krant De Tijd. Het gaat bij Deepmind om een vijf jaar durende proef met de app Streams. Google nam Deepmind in 2014 over.

De Streams-app moet volgens De Tijd de aanwezige informatie over patiënten ‘stroomlijnen’ en dokters beter wapenen tegen plots optredende ziektes of symptomen. Zo zullen artsen in de app zicht krijgen op alle testresultaten en observaties van een patiënt. Die app zal zelf meldingen kunnen sturen wanneer de resultaten erop wijzen dat een patiënt plots achteruitgaat.

In de eerste fase van de pilot  focust de app op herkennen van acuut nierfalen via bloedtesten. Daarna zullen andere ziektes volgen, zoals bloedvergiftiging. Het gaat in beide gevallen om ontwikkelingen die snel kunnen optreden en een directe ingreep vereisen. De app, die via machine learning technologie met behulp van duizenden cases leert om symptomen van nierfalen of bloedvergiftiging te herkennen, moet het medisch personeel steunen.

Op termijn wil Deepmind de app ook gaan inzetten om ziekenhuisteams zich te laten organiseren: artsen en verpleegkundigen kunnen elkaar laten weten wie welke case opvolgt en communiceren met elkaar. Daarvoor nam Deepmind in februari Hark over, een planningsapp voor ziekenhuizen.

België en mhealth

De komst van Google op de mHealth-markt zet de schijnwerpers op de vraag hoe applicaties en digitale toestellen onze gezondheid kunnen helpen, zo stelt De Tijd. Ook België zet stappen op de mHealth-markt. In juni trok minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) 3,25 miljoen euro uit voor proefprojecten rond gezondheidsapps. Na een selectie door de FOD Volksgezondheid, het Riziv en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) kunnen 24 proefprojecten nu van start.

Die proefprojecten moeten duidelijker maken waar het om gaat bij mHealth, aldus Frank Robben, algemeen directeur van het federale eHealth-platform . Volgens hem gaat het bij mhealth niet om apps die gezonde mensen downloaden voor best practices rond sport of voeding. “Het zijn de apps die dokters kunnen voorschrijven om therapeutische of diagnostische redenen.”

Veilig, betrouwbaar

Die apps moeten dan ook 100 procent betrouwbaar en veilig zijn. Ook moet de data-uitwisseling, tussen u en uw dokter, op een simpele, maar toch veilig manier gebeuren. Robben: “Er zijn nu ongeveer vijf cardiologie-apps uitgekozen. We moesten ervoor zorgen dat de manier waarop die data doorgeven op elkaar is afgestemd.”

Verder moet de privacy van patiënten gegarandeerd worden. ‘Encryptie van gegevens is verplicht’, aldus Robben. Het eHealth-platform ontwikkelde encryptietools, maar fabrikanten kunnen ook met eigen tools op de proppen komen. Die moeten wel de tand des tijds kunnen doorstaan, want medische data blijven tientallen jaren relevant.

In het Verenigd Koninkrijk bleek eerder dit jaar al hoe gevoelig mHealth kan liggen. Er ontstond afgelopen zomer commotie toen uitlekte dat Deepmind data van 1,6 miljoen patiënten uit drie grote Londense ziekenhuizen gebruikte. Daar staat ook gevoelige informatie in, wie bijvoorbeeld hiv-positief getest had.