Depressie-app Moodpath behaalt mijlpaal van 100.000 downloads

16 oktober 2017
Nieuws
De CE-gecertificeerde app heeft als doel de signalen van een (naderende) depressie te herkennen op basis van algoritmen en geanonimiseerde data. “Momenteel krijgt 90 procent van de patiënten met een depressie niet de juiste behandelmethode. Er is simpelweg geen ander alternatief dan het aanvullend gebruik van digitale medische producten zoals Moodpath als we de kloof willen overbruggen,” zegt Felix Frauendorf, één van de oprichter van Aurora Health, het Duitse bedrijf achter Moonpath.

Frauendorf stelt op basis van cijfers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO dat er wereldwijd 320 miljoen mensen lijden aan een depressie en dat er maandelijk zo’n 30 miljoen keer via Google op ‘depressie’ wordt gezocht.

Volgens het Trimbos Instituut krijgt bijna 20 procent van de Nederlandse volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. In absolute aantallen maken zo’n 546.500 volwassenen per jaar een depressieve episode door. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kosten depressies de Nederlandse maatschappij circa 1,5 miljard euro per jaar vanwege de oplopende zorgkosten en de afname van de arbeidsproductiviteit.

Doorontwikkelen met universiteiten

De wetenschappelijke validatie van Moodpath is van bijzonder belang voor de oprichters. Er worden momenteel drie studies uitgevoerd, waaronder één bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Aanvullende onderzoeksprojecten in de Verenigde Staten staan op het punt om van start te gaan. Aurora Health is momenteel in gesprek met onderzoeker en wetenschappers van de aan de Columbia University en Stanford met als doel hun oplossing verder te ontwikkelen.

Moodpath zal zijn diensten snel uitbreiden met aangepaste, dagelijkse programma’s. Deze programma’s zijn aangepast aan de behoeften van elke gebruiker en passen zich aan aan de gemaakte vooruitgang en omvatten psychologische oefeningen op basis van cognitieve gedragstherapie.