Search
Close this search box.
Search

Depressie Vereniging roept op tot deelname aan app tegen depressiviteit

Met een slimme combinatie van smartphone-applicaties moet de SMARD-toepassing (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression) gaan voorkomen dat mensen die depressief zijn geweest een terugval krijgen. De Hersenstichting en het Radboudumc kondigden de komst van SMARD afgelopen januari aan. De Depressie Vereniging roept op tot deelname aan de testen om de app door te ontwikkelen.

Beide organisaties willen door de inzet van mobiele technologie voorkomen dat mensen na een depressie een terugval krijgen. De nood is volgens de twee partijen hoog. Bij de meerderheid van mensen die ooit depressief is geweest, keert de depressie terug. De Depressie Vereniging heeft het voorkomen van terugval als een belangrijk speerpunt gekozen. Daarom ondersteunt de Depressie vereniging dit project en roept zij op om deel te nemen.

De Hersenstichting, investeerder van de applicatie, en het Radboudumc zochten in januari mensen die de applicatie willen testen. De potentiële onderzoeksgroep is groot genoeg. Een half miljoen Nederlanders lijdt aan een depressie of heeft er ooit een gehad. Ook nu worden er nog deelnemers gezocht voor SMARD, zo blijkt uit een persbericht van de Depressie Vereniging.

SMARD moet terugval beperken

Volgens dr. Eric Ruhe, psychiater bij het Radboud UMC en hoofdonderzoeker krijgt een meerderheid van patiënten die een depressie hebben gehad, uiteindelijk te maken met een terugval. “Bij een naderende terugval gaat je stemming geleidelijk achteruit. Met de juiste interventie is een depressie dan nog te voorkomen. De uitdaging is dus om dreigende terugvallen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. SMARD gaat daar aan bijdragen. Patiënten komen nu vaak pas weer in beeld als de volgende depressieve episode zich weer volledig heeft ontwikkeld. De prognose is dan veel ongunstiger.”

Luister naar het Radio 1-interview over SMARD met psychiater en hoofdonderzoeker Eric Ruhevia van het Radboudumc.

Twee apps vormen SMARD

Onderdeel van SMARD is de app BeHapp. Die scant 24/7 de omgeving van de patiënt en registreert kleine veranderingen in individueel gedrag en sociale activiteiten, deze app gaan de onderzoekers gebruiken om een zich aandienende terugval te voorspellen. SMARD gebruikt gemaakt van twee applicaties die met elkaar communiceren. De app BeHapp registreert de communicatie- en gedragspatronen van de patiënt en zal zo het risico op een terugval moeten gaan voorspellen.

Een tweede app, de SMARD app, zorgt er vervolgens voor dat er op tijd kan worden ingegrepen. Deze app meet de stemming en lichamelijke symptomen met een zogenaamde dagboekmethode, meerdere keren per dag en biedt daarnaast trainingen die de kans op terugval moeten verminderen. Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt. SMARD wil dat percentage met 30% verminderen.

Ruim een half miljoen mensen in Nederland lijden aan een depressie. Vrouwen hebben iets vaker last van een depressie dan mannen. In de leeftijdsgroep 18-64 jaar krijgen 4,2% van de mannen en 6,2% van de vrouwen jaarlijks een depressie (Bevolkingsonderzoek Nemesis 2016). Het terugkeren van depressieve episodes is een probleem dat bij 50-75% van de mensen met depressie voorkomt. SMARD wil dat percentage met 30% verminderen.

Discussie over effectiviteit online hulp

Een toenemend aantal behandelingen van depressie wordt met apps zoals de SMARD-toepassing online ondersteund, bijvoorbeeld om toegang tot hulp laagdrempeliger te maken. Onderzoekers van de RUG en het AMC concludeerden vorig jaar echter dat online therapie tegen depressie alleen op korte termijn meer effectief is dan standaard behandeling. Daarentegen werkt de online therapie wel als deze gegeven wordt door psychologen.

Kijk hier voor een documentaire over depressiviteit en terugval:


Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie?  Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?