Search
Close this search box.
Search

Deventer Ziekenhuis wint Onco Care Challenge 2016

Het Deventer Ziekenhuis won de finale van de Onco Care Challenge 2016 met hun project 3D Printlab: inzet 3D-modellen voor een gesprek met meer diepgang. Hiermee wonnen zij prijzengeld om het project uit te gaan voeren.

Het project 3D Printlab van het Deventer Ziekenhuis draait om de 3D-printer, waarmee 3D-modellen van complexe tumoren geprint worden. Hiermee willen zij oncologiepatiënten meer informatie verschaffen en de deskundigheid van professionals vergroten. De printer krijgt zijn plek op het Oncologisch Centrum Deventer. Het traject start met patiënten met borst- of darmkanker. Het winnen van de Onco Care Challenge levert het Deventer Ziekenhuis maximaal €5000,- op.

De ziekte tastbaar maken

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, dat was het startpunt voor dit project. Oncologiepatiënten krijgen te maken met veel informatie, onder andere in folders, filmmateriaal en mondelinge toelichtingen. Neurowetenschapper David Sousa introduceerde tevens het zogenaamde breinleren; een theorie die stelt dat hoe meer zintuigen er tijdens het leerproces ingezet worden, hoe sterker de leercurve is.

De combinatie van deze theorieën leidde het team van Deventer Ziekenhuis ertoe om 3D-printen te introduceren in het oncologie traject. Het inzetten van een 3D-model in het gesprek over de aandoening helpt de ziekte tastbaarder te maken voor de patiënt. Zo is het makkelijker om duidelijk te maken wat de aandoening inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn in de rest van het lichaam.

Vooraf operaties oefenen

Operaties in de oncologie zijn vaak complex. Tumoren vinden hun weg in gezond weefsel, wat de operatie bemoeilijkt. Een chirurg wilt immers niet teveel gezond weefsel verwijderen. Een 3D-model kan de chirurg voor de operatie laten oefenen met de tumor en zijn omgeving. Zo weet de chirurg wat hij of zij gaat tegenkomen en welke techniek daar het beste op aansluit. Deze kennis kan leiden tot betere resultaten en een snellere operatie. Dit is prettig voor zowel chirurg als patiënt.

Onco Care Challenge

De Onco Care Challenge is een initiatief van Sanofi, een internationaal farmaceutisch bedrijf. De challenge is in het leven geroepen om creatieve oplossingen op het gebied van oncologisch zorg een steuntje in de rug te geven. De oncologische zorg komt vaak voor uitdagingen te staan, maar voor oplossingen is niet altijd de tijd of het geld beschikbaar. Met de Onco Care Challenge wilt Sanofi een podium bieden om deze ideeën te stimuleren en uit te wisselen. Het meest innovatieve en veelbelovende project, wat zorgt voor verbetering van de oncologische zorg, wint een geldbedrag om zo de zorg rond oncologie te verbeteren.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?