Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Diagnostiek-op-afstand via mobiel mogelijk met tele-echografie

Philips heeft samen met partner Innovative Imaging Technologies (IIT) een geïntegreerde oplossing op de markt gebracht voor tele-echografie. Het draagbare Lumify-echografiesysteem van Philips is gecombineerd met het Reacts-samenwerkingsplatform van IIT. De bundeling moet artsen in staat stellen om ongeacht de locatie met elkaar in contact te komen door een compatibele smartphone of tablet te transformeren in een geïntegreerde tele-echografieoplossing.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Zo kunnen artsen in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis al een echo nemen en bespreken met de Spoed Eisende Hulp afdeling (SEH). Een ander voorbeeld is een gynaecoloog die vrouwen in afgelegen gebieden begeleidt tijdens hun zwangerschap en de echobeelden in realtime kan delen en bespreken met artsen wereldwijd.

Tele-echografie gebruikt smartphone, tablet

Zorgverleners kunnen een Reacts-sessie beginnen met een persoonlijk gesprek op hun Lumify-echografiesysteem, aldus Philips. Ze kunnen dan overschakelen op de camera aan de voorzijde van hun smartphone of tablet om de positie van de transducer te tonen. Vervolgens kunnen ze de gestreamde echografiebeelden delen, zodat beide partijen tegelijkertijd de live echografiebeelden en de positie van de transducer kunnen bekijken en bespreken.

Behalve de mogelijkheid voor virtuele begeleiding denkt Philips dat Lumify met Reacts een waardevol hulpmiddel kan zijn voor academische ziekenhuizen, geneeskundestudenten en artsen in opleiding, noodhulpverleners, rampenbestrijders en ziekenhuizen met satellietklinieken. Een hoogleraar kan virtueel, zonder aan een bepaalde plaats te zijn gebonden, echografieonderzoeken met studenten doen, waarbij snel en efficiënt kan worden ingegaan op anatomie en plaatsing van transducers.

Lumify al breder ingezet

In Nederland werd de Philips Lumify in 2017 gelanceerd, samen met PSV. Clubarts Wart van Zoest gebruikt de Lumify in de dagelijkse praktijk voor de diagnose van blessures en acute zorg bij hun spelers. Sinds kort wordt de Philips Lumify ook ingezet door het Medisch Mobiel Team (MMT) op de traumahelikopter in de regio Groningen.

Anesthesioloog en Spoedarts dr. Manfred Hirner stelt hierover. “Lumify is voor het MMT een zeer goede oplossing, echografie heel compact en met zeer hoge kwaliteit. De mogelijkheid om via het Reacts platform contact te leggen met anderen kan het verstrekken van informatie tussen de traumaheli en het ziekenhuis nog gemakkelijker maken.”

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen