Search
Close this search box.
Search

Diakonessenhuis werkt aan minder onnodige controlebezoeken

Het Diakonessenhuis is deze week ook gestart met het gebruik van de Virtual Fracture Care app voor enkelvoudige breuken en eenvoudige verstuikingen. Patiënten die met een dergelijk letsel op de spoedeisende hulp (SEH) behandeld worden hoeven vanaf nu niet meer voor een nacontrole naar het ziekenhuis te komen. Zo werkt het Diakonessenhuis, net als al zo'n vijftien ziekenhuizen aan het verminderen van (onnodige) ziekenhuisbezoeken.

Elke week komen zo’n 60 patiënten naar het Diakonessenhuis vanwege een kneuzing of breuk waarvoor geen gips nodig is. Tot nu moesten deze patiënten na een week voor controle terug naar het ziekenhuis. Daar bleek vrijwel altijd dat het herstel voorspoedig verliep. Daarmee waren fysieke controlebezoeken meestal een verplichte, maar overbodige handeling.

Onnodige controlebezoeken terugdringen

Met de Virtual Fracture Care app kunnen deze patiënten voortaan thuis herstellen en hoeven zij, als zich verder geen complicaties of andere onvoorziene omstandigheden voordoen, niet meer naar het ziekenhuis te reizen. “Dat scheelt onnodige controlebezoeken in het ziekenhuis en dus tijd, reiskosten en vrije dagen voor de patiënt. Voor ons ziekenhuis betekent dit dat we meer ruimte hebben voor behandeling en controle bij andere patiënten”, vertelt SEH-arts David Baden van het Diakonessenhuis.

Patiënten die thuis herstellen hebben uiteraard wel behoefte aan de juiste begeleiding en ondersteuning. Dat is precies waar de Virtual Fracture Care app in voorziet. Patiënten krijgen nadat ze op de SEH behandeld zijn een duidelijke uitleg over de werking van de Virtual Fracture Care methode. Om te beginnen wordt het letsel niet met gips maar met een brace of verband behandeld. Middelen die zij na het herstel thuis zelf makkelijk kunnen verwijderen.

In de app vinden zij informatie over het letsel, instructievideo’s en oefeningen. Daarnaast is van elk letsel een folder met daarin extra informatie beschikbaar. Patiënten die tijdens het herstel toch nog vragen hebben, kunnen daarvoor bellen met de Breuklijn. Daar worden zij door specialisten van de Gipskamer telefonisch geholpen. Uiteraard is een fysieke controleafspraak, als dat nodig blijkt, ook nog altijd een optie.

Positieve ervaringen

Door de ziekenhuizen die de Virtual Fracture Care app al langere tijd inzetten worden overwegend positieve ervaringen over de methode gedeeld. De afgelopen maanden startten onder andere het Nij Smellinghe en Gelre Ziekenhuizen ook met deze methode.

“Het werkt erg fijn. Hierdoor garanderen we niet alleen binnen ons ziekenhuis, maar ook daarbuiten dezelfde zorg en behandeling voor patiënten. De aangesloten ziekenhuizen kijken regelmatig met elkaar of en hoe de app en de behandeling eromheen nog beter kan. Zo blijf je kwaliteit garanderen”, aldus gipsverbandmeester Dies den Outer.

Voor het Diakonessenhuis is de lancering van de Virtual Fracture Care methode een volgende stap in de ambitie om zorg zo veel mogelijk dichtbij de patiënt te leveren. Onder het motto: thuis als het kan, naar het ziekenhuis als het moet.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?