Search
Close this search box.
Search

Digitalisering pathologie UMCG voor beter weefselonderzoek

De afdeling Pathologie van het UMCG voert verdere digitalisering van de processen door met behulp van twee nieuwe coupescanners. Dat moet gedetailleerde beeld van weefsel mogelijk maken, evenals grootschaliger vormen van pathologisch onderzoek en onderwijs, zo laat het universitair ziekenhuis weten.

Met de coupescanners is het mogelijk microscoopglaasjes met daarop weefsel te scannen dat is afgenomen bij de patiënt. De digitale beelden hebben volgens het UMCG als voordeel dat zij een zeer gedetailleerd beeld van het weefsel geven en op afstand kunnen worden bekeken en gedeeld. Met deze nieuwe digitale techniek wordt de kwaliteit van weefselonderzoek voor patiënten verder verbeterd.

De digitalisering moet ook grootschalig pathologisch onderzoek en -onderwijs vereenvoudigen. Met in totaal vier coupescanners stelt het UMCG nu in staat te zijn al het weefselonderzoek – zo’n 250.000 microscoopglaasjes per jaar – digitaal te verwerken.

Onderzoek naar kanker

Bij pathologisch onderzoek neemt de arts een stukje weefsel weg van een patiënt, zoals een stukje huid, knobbeltje of darmpoliep. De analist maakt er flinterdunne plakjes van die tussen twee glaasjes worden gelegd (coupes) en worden bekeken onder een microscoop. Meestal gaat het om de vraag of er sprake is van kanker en welk type. Op basis van het pathologisch onderzoek bepaalt de arts de behandeling.

Na beoordeling worden de coupes opgeslagen en dertig jaar bewaard. Geregeld worden opgeslagen coupes opgevraagd om opnieuw te beoordelen of te vergelijken met nieuwe coupes. De kwaliteit van de coupes vermindert in de loop van de bewaarperiode doordat de dekglaasjes stuk gaan of de coupes verbleken. Bovendien kost het opvragen en versturen van de coupes relatief veel tijd en neemt de opslag ervan veel ruimte in.

Meer gegevens uit digitale beelden

De patholoog kan met de digitale beelden op de computer de cellen tot 400 keer vergroten en met behulp van intelligente software meer gegevens uit de coupes te halen. Zo kunnen uitkomsten van pathologisch onderzoek nauwkeuriger worden bepaald. In de nabije toekomst kan de computer op basis van het digitale beeld met behulp van algoritmes alvast voorwerk voor de patholoog doen, zoals bepalen of het weefselpreparaat kankercellen bevat en welk type.

De digitale beelden zijn per coupe circa twee- tot vijfduizend keer groter dan een gemiddelde vakantiefoto gemaakt met een mobieltje. Om alle beelden van het UMCG veilig te kunnen bewaren is er minimaal 1.000 terabyte aan opslag per jaar nodig. De pathologieafdelingen in de regio werken samen om een gezamenlijk beveiligd netwerk voor lange termijn opslag van de digitale beelden te realiseren. De digitalisering maakt de samenwerking tussen pathologen in de regio eenvoudiger doordat zij de digitale beelden tijdens multidisciplinaire patiënt overleggen kunnen delen en op afstand (her)beoordelen, vooral als dit binnen één beveiligd netwerk kan plaatsvinden.

Meer mogelijkheden onderzoek

De beveiligde opslag van de grote hoeveelheden digitale beelden biedt ook nieuwe mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek (big data analyse). Het pathologieonderwijs kan op basis van de digitale coupes een impuls krijgen doordat bijzondere casus op kwalitatief hoogwaardig niveau beschikbaar blijven. Zo krijgen pathologen in opleiding hoogwaardige coupes en worden direct getraind in de nieuwste technologie, die de komende jaren voor een grote verandering in de pathologie zal gaan zorgen.

Digitalisering pathologie

In Nederland kunnen pathologie-afdelingen sinds dit jaar digitaal beelden uitwisselen via het Pathology Image Exchange platform (PIE). Het PIE-platform moet een sleutelrol spelen bij het verbeteren van de oncologische zorg in Nederland. Het project werd begin 2017 opgestart door de Nederlandse Vereniging voor Pathologen (NVVP) en het landelijke netwerk, stichting PALGA. Sectra, dat samenwerkte met onderaannemers Deutsche Telecom Healthcare en RAM Infotechnology, werd na een aanbestedingsprocedure verantwoordelijk voor de uitvoering.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?