Duppen gepromoot tijdens e-healthweek

30 januari 2020
DUPPEN-2
eHealth
Nieuws

Duppen staat voor ‘digitaal uitwisselen tussen patiënt (of persoon) en professional’. Het woord werd in 2018 voor het eerst gebruikt als begrip en omschrijft het opvragen van medische gegevens door patiënten via bijvoorbeeld een patiëntportaal van een ziekenhuis. Ruim vier vijfde van de Nederlandse ziekenhuizen (60 van de 73) biedt inmiddels deze mogelijkheid. In het tweede kwartaal van 2019 zouden al één miljoen patiënten minimaal één keer geduppt hebben.

EPD's ontsluiten

Vanaf juli 2020 heeft elke Nederlander het recht om digitaal zijn of haar medische gegevens bij elke zorgaanbieder op te vragen. In dit kader zal in 2020 een nieuwe VIPP-subsidieregeling ingevoerd worden, om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen zo snel mogelijk hun EPD's ontsluiten voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's). Het gaat daarbij om PGO's en informatiesystemen die werken volgens de standaarden uit het MedMij-afsprakenstelsel.

Minister Bruins stelde tijdens de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek dat hij nog dit jaar de wet digitale gegevensuitwisseling door het parlement hoopt te krijgen. Deze wet verplicht elke zorgaanbieder tot op algemene standaarden gebaseerde uitwisseling van medische gegevens, zowel met patiënten als met andere zorgaanbieders.

De afgelopen dagen werden veel activiteiten in het kader van de e-healthweek 2020 georganiseerd. Ook nog de komende dagen organiseert een groot aantal zorgaanbieders activiteiten om de tonen wat er op het gebied van digitale en e-health toepassingen al mogelijk is. In totaal zou het om ruim 200 activiteiten gaan. Klik hier voor een kleine dwarsdoorsnede van activiteiten.