Search
Close this search box.
Search

E-learning ‘Intimiteit en seksualiteit bij kanker’ beschikbaar

Veel verpleegkundigen vinden het nog altijd moeilijk om met kankerpatiënten het gesprek aan te gaan over intimiteit en seksualiteit. Toch is het belangrijk dat deze patiënten geïnformeerd worden over de impact die de ziekte kan hebben op de beleving van intimiteit en seksualiteit. De nieuwe e-learning 'Intimiteit en seksualiteit bij kanker' is ontwikkeld om verpleegkundigen te helpen het onderwerp bespreekbaar te maken en de juiste informatie en adviezen te geven.

Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen verpleegkundigen, voor wie deze e-learning ontwikkeld is, behoefte hebben aan informatie over intimiteit en seksualiteit bij kanker. De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) deed onderzoek onder bij 2700 mensen die keven met kanker. Daaruit bleek dat ook zij behoefte hebben aan informatie over intimiteit en seksualiteit bij kanker.

Van de patiënten slechts een op de 25 van hen daarvoor bij de arts of verpleegkundige aanklopte, is bijna twee derde (60%) van mening dat die informatie door wel door de zorgverleners verstrekt zou moeten worden. Daarbij gaat het met name over praktische informatie, tips, ervaringsverhalen en informatie voor de partner. Op dit moment noemen patiënten die zelf op zoek gaan naar informatie (40%) het internet, patiëntenverenigingen en folders nog als hun voornaamste bronnen voor informatie.

E-learning voor verpleegkundigen

De e-learning ‘Intimiteit en seksualiteit bij kanker’ voor verpleegkundigen is nu speciaal ontwikkeld om zorgverleners te helpen dit gesprek wél aan te gaan. V&VN leden kunnen de training gratis volgen. In de e-learning komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Introductie intimiteit en seksualiteit (belang, pijlers).
  • Invloed van kanker(behandeling) op intimiteit en seksualiteit.
  • Bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit.
  • Je bewust zijn van je eigen referentiekader.
  • Een gesprek over intimiteit en seksualiteit structureren volgens het PLISSIT-model.
  • Adviezen geven bij verandering van intimiteit en seksualiteit.
  • Redenen om patiënten te verwijzen.

De e-learning is, net als de e-learning ‘Bewegen bij kanker‘, ontwikkeld door Noordhoff in samenwerking met V&VN Oncologie en IKNL, namens de partners van het Landelijk Overleg Paramedische en Psychosociale Oncologische Zorg (LOPPSOZ).

De e-learning maakt onderdeel uit van een serie e-learningmodules rondom psychosociale zorg voor kankerpatiënten en sluit aan bij het Nationaal Actieplan Kanker & Leven van de Taskforce Cancer Survivorship Care waarin één van de doelen is dat zorgverleners en mensen met kanker meer kennis en expertise hebben over (late) gevolgen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?