Search
Close this search box.
Search

E-learning ‘Kanker en werk’ voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen focussen zich bij de behandeling en begeleiding van patiënten met kanker vooral, en heel begrijpelijk, op het herstel. Toch is het ook belangrijk om met patiënten in een vroeg stadium over eventuele gevolgen die de ziekte, ook na herstel, kan hebben op het werkvermogen. Voor veel verpleegkundigen is dit een moeilijk onderwerp. Om hen hierbij te helpen is de e-learning 'Kanker en werk' ontwikkeld.

Het is bij patiënten die de diagnose kanker krijgen belangrijk om, nog voor de start van de behandeling, te spreken over de gevolgen die deze ziekte heeft op het werk(vermogen). In de e-learning ‘Kanker en werk’ komen vragen aan bod zoals ‘Hoe zorg je er als verpleegkundige voor dat er aandacht is voor werk vanaf diagnose?’

“De focus in het ziekenhuis ligt voornamelijk op behandeling en herstel. Maar je moet ook nadenken over werk. Werk is inkomen, zingeving en soms ook afleiding. Het geeft houvast. We willen dat mensen daar zoveel mogelijk zelf regie op hebben. Het is belangrijk om al in het ziekenhuis daarover in gesprek te gaan”, aldus Roel Masselink.

Werk is doel én medicijn

De e-learning Kanker en werk helpt verpleegkundigen om het gesprek over werk aan te gaan. Maar, in de e-learning is ook aandacht voor een ander aspect van werk in relatie tot kanker. Naast een behandeldoel – als de patiënt genezen is en weer aan de slag kan – is werk ook een vorm van medicatie.

“Werk is herstelbevorderend. De aandacht daarvoor moet vanaf de diagnose beginnen. Er is al wat informatie en ondersteuning voor mensen die in loondienst zijn, maar deze e-learning is ook bedoeld voor groepen die nu buiten de boot vallen. Bijvoorbeeld zelfstandigen, mensen met een tijdelijk contract of werkzoekenden”, vertelt Desiree Dona. Zij was als klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie bij het Radboudumc ook betrokken bij de ontwikkeling van de e-learning.

E-learning Kanker en werk

De e-learning ‘Werk en kanker’ behandelt de volgende onderwerpen:

  • Factoren die van invloed zijn op werk.
  • Wet- en regelgeving.
  • Bespreekbaar maken van werk.
  • Verpleegkundige interventies die bijdragen aan behoud van en terugkeer naar werk.
  • Adviezen geven over werk gerelateerde verwijsmogelijkheden.

De e-learning Kanker en werk sluit aan bij het Nationaal Actieplan Kanker & Leven van de Taskforce Cancer Survivorship Care waarin één van de doelen is dat zorgverleners en mensen met kanker meer kennis en expertise hebben over (late) gevolgen. De e-learning is onderdeel van een serie e-learningmodules rondom psychosociale zorg voor mensen met kanker en kan gratis gevolgd worden door leden van V&VN Oncologie. Niet-leden betalen 30 euro.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?