Search
Close this search box.
Search

Extra modules voor e-learning ‘Voeding & Sport’

Trainers en instructeurs van de Nederlandse sportbonden beschikten al over de e-learning Voeding & Sport. Zo leren ze het nodige over de juiste voeding voor de juiste prestatie, lichaamstemperatuur, supplementen en andere belangrijke zaken. Aan de betreffende e-learning is nu ook een module bal- en spelsporten én jeugdsport toegevoegd.

Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een belangrijk thema is welke voeding bewezen effectief is voor sportprestaties. Om die vraag te beantwoorden ontwikkelden Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) in 2021, samen met Nederlandse sportbonden, de wetenschappelijk onderbouwde e-learning Voeding & Sport. Deze is nu uitgebreid met modules over bal- en spelsporten én jeugdsport. Het e-learning project is geïnitieerd door het Sportinnovator Centrum Sports Valley en gerealiseerd met behulp van een Sportinnovator Voucher (ZonMw).

Extra module e-learning voor bal- en spelsporten

Duursporters zoals wielrenners hebben andere voeding nodig om te presteren dan voetballers of basketballers. De extra module bal- en spelsporten is dus welkom. Jorrit Beerens, coördinator opleidingen van de Nederlandse Basketball Bond: “In de toegevoegde module bal- en spelsporten wordt niet alleen de fysiek van spelers behandeld, maar ook ingegaan op  hun energiebenodigdheden. Ook de planning van voeding voor, tijdens en na de wedstrijd wordt aangegeven. Het gaat om waardevolle informatie voor onze trainers die direct toepasbaar is in de praktijk.” 

Extra module jeugdsport

Jeugdsporters hebben andere behoeften dan volwassen sporters qua benadering en voeding. In de extra module jeugdsport wordt onder meer ingegaan op het verschil tussen de volwassen- en jeugdsporters. Tevens zijn er adviezen over temperatuurhuishouding, vochtinname, energie en de macro-en micronutriënten bij jeugd. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen. Ze worden ingedeeld in eiwitten koolhydraten en vetten. Bij micronutriënten gaat het om vitamines, mineralen en spoorelementen.

Gamification en levensstijl

Niet alleen sporters maar álle Nederlanders hebben belang bij de juiste voeding en levensstijl. Op die manier kunnen bijvoorbeeld (mogelijk) overgewicht en andere klachten aangepakt worden. Gezondheids- en fitness-apps worden in de praktijk steeds populairder, maar veel gebruikers haken vaak snel weer af. Gamification, die vaak aanhaakt op sport- en spelelementen!, kan helpen om langduriger vasthouden aan een gezonde leefstijl te bevorderen, stelt gedragswetenschapper Raoul Nuijten. Hij onderzocht het potentieel van gamification voor het bevorderen van een gezondere levensstijl.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?