Search
Close this search box.
Search

Een boost voor virtual reality in de zorg

Het Radboudumc is een tweejarige samenwerking aangegaan met SyncVR Medical dat binnen de zorg al diverse virtual reality projecten ontwikkelde en begeleidde. Doel van de samenwerking is het invullen van de ambitie om met behulp van virtual reality-toepassingen betere zorg te leveren. Zo willen de kersverse partners onder andere nieuwe toepassingen uitwerken voor de eerste- en tweedelijnsnetwerken waarin het Radboudumc actief is.

SyncVR zal binnen de samenwerking niet alleen de benodigde virtual reality hard- en software leveren, maar in zijn geheel breder betrokken worden bij het opzetten en uitvoeren van nieuwe projecten, inclusief onderzoek. Dat kunnen projecten zijn die moeten leiden tot het verbeteren van de logistiek en organisatie van virtual reality in de zorg. Maar ook projecten voor het integreren van waardevolle VR-data in het EPD.

Meerwaarde virtual reality in de zorg

Wetenschappers zullen parallel aan de samenwerking onderzoek gaan doen naar de vraag of de inzet van virtual reality aantoonbaar meerwaarde heeft voor patiënten en zorgprofessionals. Indien deze meerwaarde bewezen wordt, en tevens blijkt dat de inzet van virtual reality toepassingen en -oplossingen ook niet tot meer zorgkosten leidt, dan kunnen daarmee wellicht deuren richting de zorgverzekeraars geopend worden.

“Recent hebben we drie studies naar VR afgerond. Dat betrof patiënten met lage rugpijn, patiënten met long-COVID en mensen die een grote ingreep hadden ondergaan. Uit de uitkomsten blijkt dat veel patiënten baat hebben bij VR. Het kan klachten reduceren en gezondheidsdoelen dichterbij brengen”, vertelt prof. dr. Harry van Goor, chirurg en al jaren bij zorginnovaties van het Radboudumc betrokken.

SyncVR heeft al de nodige ervaring als het gaat om de inzet van virtual reality oplossingen in de zorg. Onder anderen bij de verlichting van pijn en mentale klachten. “Bij jongeren werken vooral games heel goed om ze in beweging te krijgen. Sommige ouderen wandelen misschien liever virtueel over het strand van Scheveningen of willen fruit plukken, als fysieke oefening. Wat het mentale deel betreft, zijn de VR-programma’s voor de zorg gebaseerd op psychologische technieken. Bij veel mensen werkt dat uitstekend. Dat biedt niet alleen deze patiënten betere vooruitzichten, maar ook voor zorgprofessionals is het beter en fijner werken als de patiënt minder stress of pijn heeft”, aldus Van Goor.

VR-app store van SyncVR

SyncVR gaat een speciaal op het Radboudumc toegesneden VR-app store bouwen waaruit zorgverleners en patiënten hun keuze kunnen maken, is afgesproken. Brouwer: ‘We zijn wat dat betreft een soort Netflix: er staat heel veel klaar, de gebruiker hoeft alleen maar te kiezen.’ Op enkele uitzonderingen na maakt SyncVR de programma’s niet zelf. De app store is gevuld met materiaal waarvan het bedrijf de licenties bezit.

Voor de medische startup is de samenwerking met het ‘grote’ Radboudumc een bijzondere mijlpaal. Het is meer dan zomaar een eer dat SyncVR nauw betrokken wordt bij de ambitie en projecten van het Radboudumc met als doel de inzet van virtual reality in de zorg een boost te geven.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?