Search
Close this search box.
Search

Eerste afstudeerders nieuwe opleiding Klinische Technologie

Vorige week, donderdag 3 september, zijn de eerste tien masterstudenten van de opleiding Klinische Technologie afgestudeerd. Een bijzonder moment omdat het de eerste studenten betreft die de in LDE-verband door drie universiteiten, Leiden, Delft en Erasmus, aangeboden opleiding, gevolgd hebben. Na de introductieceremonie in Rotterdam en de bachelor uitreiking in Delft, was het de beurt aan Leiden voor de uitreiking van de diploma's.

De nieuwe opleiding Klinische Technologie is voortgekomen uit de Medical Delta. Dat is een samenwerkingsverband tussen Zuid-Hollandse onderwijsinstellingen, overheden, zorginstellingen en bedrijven. De verschillende vakken worden afwisselen in Delft, Rotterdam en Leiden onderwezen. Hoewel de TU Delft de zogenoemde penhouder van de opleiding is, kregen de studenten allen een gezamenlijk LDE diploma.

Tijdens de diploma uitreiking in het Leidse Academiegebouw werd de anderhalve meter afstandsregel gehandhaafd. De coronamaatregelen speelden ook een grote rol tijdens de laatste maanden van de opleiding. “Net zoals bij geneeskunde draait het vak van de klinisch technoloog voor een groot deel om kijken, voelen en zien. Dat vervang je niet zomaar”, aldus opleidingsdirecteur bachelor Klinische Technologie LUMC prof. dr. Frank Willem Jansen.

Opleiding omgezet naar online

Gedreven door de coronamaatregelen zijn de drie instellingen er echter prima in geslaagd het onderwijs om te zetten naar online. Om ervoor te zorgen dat de studenten hun kennis tijdens de lockdown-periode op peil konden houden, werden online tussentoetsen ingezet.

Daarnaast is ook een oplossing gezocht, en gevonden, voor de stages en coschappen die door de coronacrisis stopgezet moesten worden. “Omdat de klinische kant van de studie stil lag, hebben we onze studenten de opdracht gegeven om een oplossing te zoeken voor een technisch probleem op de afdeling waar ze actief waren. Dat heeft heel interessante inzichten opgeleverd. Natuurlijk kan de opdracht het klinische deel van de studie niet vervangen, maar we denken er wel over om het als toevoeging in ons curriculum op te nemen”, zo vertelt Frank Willem Jansen.

Coronacrisis initiatief

Op het hoogtepunt van de coronacrisis hebben de studenten op eigen initiatief besloten een bijdrage te leveren aan een oplossing voor een van de grotere problemen waar veel ziekenhuizen toen mee kampten; het (dreigend) tekort aan beademingsapparatuur. “Zij hebben gekeken hoe ze met hun technische kennis hulp aan konden bieden bij het bestrijden van de crisis. En daar mogen wij als opleiding trots op zijn”, vertelt Jansen.

De diploma uitreiking werd ook bijgewoond door de decanen van de drie betrokken faculteiten. De tien afstuderende studenten ondertekenden onder hun toeziend oog een speciaal voor de uitreiking ontworpen kunstwerk dat de drie-eenheid van de samenwerking tussen de drie universiteiten symboliseert. Het kunstwerk zal in Delft opgehangen worden als blijvende herinnering aan de masterstudenten Klinische Technologie.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?