Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Eerste gegevensuitwisseling via Nuts gerealiseerd

Caresharing en Nedap hebben deze week de eerste NUTS-gebaseerde gegevensuitwisseling in de zorg gerealiseerd. De eerste organisaties die met de NUTS gebaseerde gegevensuitwisseling werken, zijn Huisartsenorganisatie Zorggroep ZGWA en Aafje Thuiszorg Huizen en Zorghotels, beiden actief in de regio Drechtsteden en de West-Alblasserwaard.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Nuts is in 2018 opgestart door een groep IT-leveranciers, actief in de zorg. Zij wilden hiermee een decentraal communicatienetwerk voor zorgaanbieders realiseren. Via Stichting Nuts moet zo een oplossing voor veilige en snelle gegevensuitwisseling tussen alle Nederlandse zorgverleners gerealiseerd worden. De community werkt preconcurrentieel en realiseert met het bouwen van deze nutsvoorziening een zorginfrastructuur die samenwerking en interoperabiliteit bevordert.

In de regio Drechtsteden kan een aantal huisartsenpraktijken nu realtime zorginformatie inzien bij de thuiszorg. Zo is de zorgmap van Aafje Thuiszorg Huizen en Zorghotels 24/7 inzichtelijk voor de huisartsenorganisatie.

Blijven werken met eigen toepassing

Een belangrijk uitgangspunt bij gegevensuitwisseling die gerealiseerd is, is dat iedere zorgorganisatie met de eigen gekozen applicaties en softwareleverancier kan blijven werken. Daarom moeten de zorggegevens, met toestemming van de patiënt, op een veilige en betrouwbare manier op te vragen zijn. Zorggroep ZGWA werkt met de applicatie cBoards van Caresharing en Aafje werkt met de applicatie Ons van Nedap. Met Nuts als koppelingsvlak werken de verschillende applicaties nu naadloos met elkaar samen.

Henk Stout, Directeur Zorggroep ZGWA, spreekt over een grote stap voorwaarts die past in het streven van de organisatie naar optimale netwerkzorg in de regio. “Waar onze huisartsen en praktijkondersteuners voorheen moesten vragen aan de thuiszorg om meetwaarden en hun rapportage aan hen door te geven, kunnen zij deze gegevens nu zelf en op elk gewenst moment automatisch met cBoards ophalen uit Ons. Dit is goed voor wanneer zij bijvoorbeeld een huisbezoek hebben en directe inzage nodig hebben in de laatste registraties van de thuiszorg.”

Peter Doelman, Informatiemanager Aafje, ziet dat door de komst van de ‘Nuts gebaseerde integratie’ onder meer de administratieve lasten van de wijkverpleegkundigen sterk verminderd wordt. “Zij hoeven vrijwel geen dubbele registraties meer te doen om huisartsenpraktijken goed inzicht te verschaffen in de laatste stand van zaken rondom de gezamenlijke cliënt.”

Aansluiten bij Nuts

De technische onderlaag van Nuts zorgt ervoor dat ook andere softwareleveranciers zich eenvoudig kunnen aansluiten en meedoen in deze zorgtoepassing. Zo heeft iedere softwareleverancier dezelfde kansen om mee te doen en kunnen zorgaanbieders vrij kiezen met welke leverancier zij willen samenwerken.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen