Search
Close this search box.
Search

Eerste NeLL Hub geopend bij Unilabs Nederland

Bij Unilabs Nederland is afgelopen week de eerste Nederlandse NeLL Hub geopend. Het NeLL (National eHealth Living Lab) is opgericht als kennisinstituut om onder meer e-health toepassingen te toetsen en valideren en opgedane kennis (inter)nationaal te delen. De NeLL-hubs dienen daarbij als transfer-platform. Met NeLL Hubs wil NeLL invulling geven aan het bouwen van een groot en divers kennisnetwerk met andere (onderwijs- en zorg)instellingen en organisaties waarin wordt samengewerkt aan de zorg van morgen.

Een NeLL Hub is een extern opererend team met een sterk specifiek specialisme op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar en/of de ontwikkeling van en/of implementatie van e-health. Deze teams werken zelfstandig op diverse locaties in binnen- en buitenland waaronder in (academische) ziekenhuizen, universiteiten of bijvoorbeeld in de paramedische zorg of het bedrijfsleven. In het geval van Unilabs Nederland gaat het om experts op het gebied van diagnostiek en thema’s zoals opschaling, ethiek en verandermanagement.

Impuls voor werk NeLL

“We zijn trots dat we Unilabs Nederland als eerste NeLL Hub mogen lanceren”, vertelt Niels Chavannes, hoogleraar Huisartsgeneeskunde in het LUMC en NeLL-initiatiefnemer. “Deze organisatie is voorloper op het gebied van digitale diagnostiek en heeft dankzij de aangesloten diagnostische partners in Nederland en in het buitenland een schat aan specialistische kennis en kunde in huis. Dat betekent een flinke impuls voor ons belangrijke werk.”

Unilabs richt zich in binnen- en buitenland op het leveren van kwalitatief hoogstaande diagnostiek. Unilabs wil bijdragen aan zorg vernieuwing door innovatieve digitale diagnostische producten en diensten te ontwikkelen die de klant in staat stellen zelf alle – preventieve en medische – diagnostiek te managen. Zorgprofessionals, patiënten, consumenten en de zakelijke markt worden door Unilabs bedient. In Nederland vallen Saltro, Medlon en Hudson onder de organisatie.

Duurzame, persoonsgestuurde diagnostiek

Sanne van Delft, manager digital innovation bij Unilabs Group, stelt dat de organisatie tal van ideeën heeft over hoe we klanten digitaal beter kunnen bedienen. “Voor elk concept geldt dat de kwaliteit, effectiviteit en de medisch en ethische onderbouwing verzekerd moet zijn. Samen met NeLL onderzoeken we en leren we meer over de ontwikkeling van duurzame, digitale persoonsgestuurde diagnostiek.”

Elke NeLL Hub is gelieerd aan NeLL. Dat wil zeggen dat er intensief wordt samengewerkt op het gebied van kennisdeling en gezamenlijke communicatie, door gezamenlijk onderzoek te doen, projecten op te pakken en samen te schrijven op nationale en internationale subsidies. Wanneer er bij NeLL opdrachten of aanvragen binnenkomen, wordt gekeken welke NeLL Hub hiervoor het meest geschikt is.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?