Search
Close this search box.
Search

Eerste pilot uitwisseling medicatiegegevens met tandarts

De eerste van drie pilots voor uitwisseling van medicatiegegevens tussen apotheken en tandartspraktijken is afgelopen week van start gegaan. Het gaat om de Nijmeegse tandartspraktijk De Oversteek en twee apotheken uit dezelfde stad. De drie pilots hebben als doel om het opvragen van het overzicht van medicatieverstrekkingen bij apotheken voor de tandartspraktijk mogelijk te maken.

Tandartsen hebben nogal eens te maken met patiënten die medicatie gebruiken die het behandelplan kan beïnvloeden, zo schrijft mede-initiatiefnemer VZVZ (vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie). Door digitale uitwisseling van medicatiegegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) mogelijk te maken voor de tandarts, moet de medicatieveiligheid toe nemen. De pilots moeten dat in de praktijk nog wel uitwijzen.

Verstrekken medicatiegegevens

De eerste, kleinschalige, pilot binnen het project Medicatieverstrekkingen in de mondzorg moet volgens VZVZ duidelijk maken welke maatregelen nodig zijn om het voor tandartspraktijken mogelijk te maken medicatiegegevens op te vragen. Vervolgens is de vraag wat daarvan de betekenis is voor het behandelplan. De pilot in Nijmegen en de twee die nog volgen, worden geëvalueerd.

Tandartspraktijken zijn voor aansluiting op het LSP een nieuwe groep zorgaanbieders. Een aansluiting is dan ook niet van de een op andere dag uitgevoerd. Er zijn eerst maatregelen nodig zoals: het beleggen van het GBZ-beheer (Goed Beheerd Zorgsysteem); het gebruik van beveiligde netwerkverbindingen; de wens van de patiënt; het registreren als UZI-abonnee, het inpassen in de processen in de praktijk en de gebruiksovereenkomst met VZVZ. Daarnaast is het nodig om te bepalen of de aansluiting op het LSP consequenties heeft voor alle aangesloten randapparatuur van een moderne tandartspraktijk.

Dit is volgens VZVZ nog slechts selectie van de maatregelen die worden genomen alvorens er van aansluiten sprake is. Door middel van een knelpunteninventarisatie zullen alle te nemen maatregelen in kaart worden gebracht.

Vier elementen evaluatie

De eerdergenoemde evaluatie van de pilots telt vier elementen:

  • Knelpunteninventarisatie.
  • Analyse van berichtenverkeer op het LSP.
  • Onderzoek bij de tandarts aan de hand van een vragenlijst en een interview.
  • Interview bij de betrokken apotheken.

Naar verwachting zullen in november 2021 alle drie de bij de pilots betrokken tandartspraktijken aangesloten zijn op het LSP en kunnen de tandartsen gaan werken met de medische gegevens die verkregen worden bij de apotheken in de regio.

‘Samen voor medicatieoverdracht’

De pilots worden in nauwe samenwerking met de KNMT, KNMP en Patiëntenfederatie Nederland uitgevoerd. Bij deze pilots is de leverancier van het tandartsinformatiesysteem ook intensief betrokken. De pilots vormen ook een voorbereiding op het programma Samen voor medicatieoverdracht.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?