eHealth-monitor 2018: e-health in verschillende snelheden

15 november 2018
eHealth-monitor
Samenwerking
Nieuws
Samenstellers Nivel en Nictiz stelden in hun conclusies onder meer dat visie, vertrouwen en voldoende digitale vaardigheden kunnen bijdragen aan een versnelling in het gebruik van e-health. In de begin december uit te komen ICT&health magazine (verschijnt v.a. 12 december) wordt uitgebreid op de lessons learned en aanbevelingen van de monitor ingegaan. De eHealth-monitor 2018 van Nictiz en het Nivel is op 8 november aangeboden op het ministerie van VWS. Zes jaar na de eerste monitor ontstaat volgens de samenstellers een steeds beter beeld van de uitdagingen én de kansen die e-health biedt.

Alleen versus samen

Digitale toepassingen worden in verschillende mate gebruikt in de gezondheidszorg. Het maakt bijvoorbeeld verschil of alleen de zorgverlener met de toepassing gaat werken of dat ook de zorggebruiker hierin een rol heeft, zoals bij online inzage. Visie, vertrouwen en voldoende digitale vaardigheden kunnen bijdragen aan een versnelling in het gebruik van e-health. Behalve het rapport en de tabellenbijlage is ook een infographic gemaakt. Deze licht de belangrijkste resultaten van het onderzoek op hoofdlijnen toe in beeld.

Aanbevelingen eHealth Monitor 2018

Om het duurzaam en doelgericht gebruik van e-health bij zorgverleners en zorggebruikers te stimuleren, doen Nictiz en het Nivel in de eHealth-monitor een aantal aanbevelingen. Beleidsmakers kunnen deze aanbevelingen gebruiken voor het ontwikkelen van nieuw beleid. Belangengroepen kunnen de aanbevelingen gebruiken in de communicatie met hun achterban en bij het prioriteren van hun activiteiten.
  1. Zet e-health in vanuit een heldere visie en een helder beleid. Zorg ervoor dat visie en beleid bekend zijn onder medewerkers.
  2. Faciliteer zorgverleners in het aanbieden en gebruiken van e-health. Een zorgverlener moet weten welke mogelijkheden voor e-health er op de markt zijn en hoe deze kunnen worden ingezet.
  3. Faciliteer zorggebruikers in het gebruiken van e-health. Ondersteun hen bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden en zorg voor begrijpelijke handleidingen.
  4. Stel een onderzoeksagenda op voor onderzoeksorganisaties en faculteiten met een overzicht van de kennis die nodig is en met de onderwerpen die moeten worden onderzocht.
  Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!