Search
Close this search box.
Search

Waardevolle verbetering onder de mo­tor­kap eOverdracht

Een minder complexe wijze van implementeren. Dat is wat IT-leveranciers die de informatiestandaard eOverdracht 4.0-RC5 in hun diensten gebruiken gaan merken van de recent doorgevoerde aanpassing van de standaard. Voor de zorgprofessionals die de standaard gebruiken voor digitale gegevensuitwisseling blijft alles bij het oude.

In voorbereiding op de publicatie van de informatiestandaard eOverdracht 4.0 heeft Nictiz alle betrokken IT-leveranciers geconsulteerd. Uit dit overleg vloeien de nieuwe aanpassingen voort die het makkelijker maken om deze standaard in hun diensten te implementeren. Voor de gebruikers verandert er verder niks, de betrouwbare wijze waarop met de standaard eOverdracht digitale verpleegkundige patiëntgegevens kunnen worden uitgewisseld, blijft hetzelfde.  

Aanpassing notificatiemechanisme eOverdracht

Gesproken werd over het gebruik van een notified-pullsyteem bij de uitwisseling van eOverdracht. Na aanpassing van het technisch ontwerp heeft Nictiz dit beschikbaar gemaakt in de huidige gepubliceerde versie van de standaard. De leveranciers stelden vervolgens een aanpassing van het notificatiemechanisme voor, om zo de implementatie ervan minder complex te maken. Nadat we dit aan alle betrokkenen hadden voorgelegd was hun reactie daarop positief en is ook deze aanpassing inmiddels onderdeel van eOverdracht 4.0-RC5.

Digitaal registreren beter organiseren

De informatiestandaard eOverdracht zorgt voor overdracht van verpleegkundige patiëntgegevens. Verpleegkundigen en verzorgenden registreren tegenwoordig bijna alles digitaal, maar hebben desondanks nog onvoldoende voordelen van digitale verwerking. Het doel van de informatiestandaard eOverdracht, is het beter organiseren van de gegevensuitwisseling rond de verpleegkundige overdracht, zodat zorgverleners die voordelen wél hebben.

Nictiz & SNOMED  

PALGA-Thesaurus, iWLZ, FHIR, SNOMED CT. In de zorg komen veel standaarden voor. Een informatiestandaard is een verzameling afspraken die er voor moeten zorgen dat de zorginformatie met de juiste kwaliteit kan worden vastgelegd, opgevraagd, gedeeld, uitgewisseld en overgedragen. Informatiestandaarden worden opgesteld met partners in de zorg waarbij zorgrichtlijnen of zorgstandaarden als uitgangspunt worden genomen.

Deze benadering bij het ontwikkelen van een informatiestandaard is een voorwaarde voor eenduidige communicatie tussen zorgverleners onderling en met de patiënt. Nictiz  ontwikkelt en beheert dergelijke standaarden die digitale informatie-uitwisseling mogelijk maken. Deze organisatie staat bijvoorbeeld ook aan de basis van SNOMED, het internationale medisch terminologiestelsel dat kortgeleden is uitgebreid. Er zijn ditmaal vierduizend nieuwe vertalingen, ongeveer tachtig nieuwe patiëntvriendelijke termen en vijfhonderd nieuwe medische termen toegevoegd. Hiermee bevat SNOMED nu ruim 268.000 Nederlandstalige begrippen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?