Search
Close this search box.
Search

Erasmus MC zet veilig beeldbellen breder in

Digitale consulten en andere vormen van zorg en behandeling op afstand zijn als gevolg van de coronacrisis noodgedwongen de normaalste zaak van de wereld aan het worden. Vrijwel elke zorginstelling, van huisartsen en fysiotherapeuten via ziekenhuizen tot en met VVT-instellingen en ggz-aanbieders, zoekt naar mogelijkheden om op deze wijze in ieder geval een deel van de reguliere zorg doorgang te laten vinden. Zo rolt het Rotterdamse Erasmus MC een toepassing voor veilig beeldbellen nu verder uit bij diverse patiëntengroepen.

Het Rotterdamse UMC is een expertisecentrum op het gebied van zeldzame longziekten. Juist deze groep heeft intensieve zorg nodig, maar is vanwege hun aandoening tegelijk extra kwetsbaar voor het corona virus. Beeldbellen blijkt ook hier een waardevol alternatief, vertelt longarts Marlies Wijsenbeek: “Beeldbellen is overal om ons heen. Ook onze oudere groep patiënten gebruikt privé beeldbellen met kinderen en vrienden. Wij hebben echter ook het medisch beroepsgeheim te respecteren en kunnen dus niet zomaar alles inzetten.” Artsenkoepel KNMG heeft op dit gebied onlangs nog een aantal tips en adviezen uitgebracht.

Veilige wijze beeldbellen

Twee jaar geleden heeft het ziekenhuis om die reden samen met e-health aanbieder Curavista een veilige manier van beeldbellen ontwikkeld. Nu als gevolg van het coronavirus fysieke consulten de uitzondering geworden zijn, blijkt digitaal bellen volgens Wijsenbeek een zeer waardevolle toepassing.

Ook andere patiënten kunnen deze toepassing nu gaan gebruiken, zoals Pieter van der Wal (72). Hij is onder behandeling bij het Erasmus MC en komt normaal langs voor een consult, maar die afspraken kunnen nu niet doorgaan.

Van der Wal spreekt nu het longteam via de veilige beeldverbinding. “Natuurlijk is het prettig om tegenover iemand te zitten en je verhaal te doen. Maar nu is dit echt een uitkomst. Zo heb je ondanks de afstand het idee dat mensen heel erg betrokken zijn bij jou. Dat geeft een fijn gevoel.”

Karen Moor, longarts i.o., benadrukt dat mensen zoals Van der Wal intensieve zorg nodig hebben, juist ook nu. “We hebben de afgelopen jaren een veilige én patiëntvriendelijke oplossing ontwikkeld. Daarin is de privacy van ons en onze patiënten goed geregeld. Er gaan géén gegevens van de gebruikers naar derden, zelfs het IP-adres niet. Wij werken al langer met dit systeem voor het monitoren van onze patiënten met longfibrose. Via de app kunnen patiënten zelf hun longfunctie thuis meten en symptomen en bijwerkingen bijhouden. Wij kunnen zo in een oogopslag zien hoe het met de patiënt gaat. Daarom is videobellen voor nu niet alleen een veiligere optie, maar het leidt ook tot efficiënte consulten.”

Beperken achterstand zorg

Esther van Noort, directeur Curavista, stelt dat de organisatie voorlopig video- / beeldbellen kostenloos aanbiedt. “We werken op extra sterkte zodat alle zorgverleners die dat willen binnen twee uur kunnen starten met videobellen.”

Volgens Monique Bakker, praktijkondersteuner, helpt het videobellen om geen achterstanden op te lopen in de zorg voor chronisch zieken. Huisarts Willem van Stempvoort stelt dat hij na het herstellen van een luchtweginfectie nog te veel hoest om persoonlijk patiënten te zien. “Met videobellen kan ik eerder aan de slag.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?