ETZ opent officieel vernieuwde toekomstbestendige OK-complex

6 december 2017
ETZ-OK-Complex
ICT
Nieuws

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) heeft op 29 november zijn vernieuwde, toekomstbestendig OK-complex officieel geopend. Hoewel de verbouwde Operatiekamers (OK) al een hele tijd in gebruik zijn, is deze nooit officieel geopend.

"We hebben er twee jaar hard aan gewerkt. We willen het graag afronden en vieren," vertelt Jan Steenbakker, hoofd Operatiekamers. Uiteindelijk zijn twaalf operatiekamers gerenoveerd en uitgebreid. Bovendien zijn twee hightech hybride OK's gebouwd. Het resultaat is volgens het ziekenhuis een toekomstbestendige OK om trots op te zijn.

Hybride operatiekamers

Het ETZ in Tilburg kondigde in maart 2016 aan dat het zijn OK’s ging uitbreiden met twee hypermoderne hybride operatiekamers. Destijds een primeur voor Europa, omdat beide operatiekamers zijn ingericht voor zowel trauma-, vaat- en neurochirurgie als orthopedische chirurgie. Daardoor kunnen meer chirurgen tegelijk een traumapatiënt opereren. Het ETZ is traumacentrum voor de provincie Noord-Brabant. Met de hybride OK moest het eenvoudiger worden om levens en ledematen redden van patiënten met zwaar letsel.

Een hybride OK is een hightech versie van de ‘gewone’ operatiekamer die veel meer ruimte biedt. Het woord hybride staat voor een conventionele operatiekamer gecombineerd met ingebouwde röntgenapparatuur. In de hybride OK kijkt een specialist met behulp van (röntgen)apparatuur tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt.

De arts manoeuvreert bijvoorbeeld via een klein sneetje in de lies met een katheter naar de te behandelen plek. Zo kan een bloedend bloedvat met een stent worden gerepareerd. Door de minder ingrijpende operatiewijze herstelt de patiënt sneller, is de stralingsbelasting lager, is er minder kans op infecties en zijn minder heroperaties nodig.

Speciaal 3D chirurgisch navigatiesysteem

In de zomer van 2016 werd in de hybride OK een speciaal 3D chirurgisch navigatiesysteem geïnstalleerd. Hiermee kunnen bijvoorbeeld operaties aan de wervelkolom nauwkeuriger worden uitgevoerd. Met de chirurgische navigatie worden artsen begeleid tijdens de ingreep via beelden, zodat ze meteen kunnen zien of iets goed is uitgevoerd. De kans dat een operatie slaagt wordt daarmee groter. De applicatie is samen met Philips ontwikkeld. Het ETZ was hiervoor pilot-ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft enkele miljoenen euro’s geïnvesteerd in de bouw van de hybride OK’s.