Search
Close this search box.
Search

ETZ website voor onderzoek naar behandeling hersentumor

In april ontving de afdeling Neurochirurgie van het ETZ drie miljoen euro subsidie van ZonMw voor onderzoek naar de behandeling van hersentumoren. Sinds kort heeft het ziekenhuis speciaal voor dit project, Topspecialistische Zorg en Onderzoek, een website gelanceerd. Daar, en op de sociale media kanalen van het ziekenhuis, zal de komende vier jaar alle informatie over het onderzoek gepubliceerd worden.

Momenteel worden drie deelstudies uitgevoerd. Het uiteindelijke doel van deze studies is het verbeteren van de zorgverlening voor patiënten met een hersentumor. De ontwikkeling van een ‘gepersonaliseerd zorgpad voor iedere hersentumorpatiënt’.

Bij het onderzoek naar deze gepersonaliseerde zorgpaden is het uiteraard belangrijk dat de behandeling van de ziekte zo goed en optimaal mogelijk uitgevoerd wordt, met een zo groot mogelijke overlevingskans. Echter, het behoud van een zo goed mogelijke kwaliteit van leven is minstens zo belangrijk, waardoor het één soms een nadelig effect heeft op het ander.

Behandeling hersentumor personaliseren

Het team van onderzoekers wil vanuit het ETZ voor het Topspecialistische Zorg en Onderzoek meer kennis verzamelen over de langetermijngevolgen van de verschillende hersentumor behandelingen voor individuele patiënten. Daarvoor wordt onder andere een e-health tool ingezet.

Daarnaast is ook informatie nodig over de de structuur en functie van de hersenen. Hiervoor wordt onder andere gebruik gemaakt van nieuwe MRI-technieken. Vervolgens worden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) modellen ontwikkeld voor het voorspellen van individuele behandeluitkomsten. Dat moet uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van een verbeterd gepersonaliseerd zorgpad voor patiënten met een hersentumor.

Programma TZO

Het ZonMw programma TZO is een vervolg op het programma TopZorg. Binnen TopZorg is in drie niet-academische ziekenhuizen 4 jaar zeer specialistische zorg gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Het programma TZO heeft veel raakvlakken met TopZorg, maar is zowel inhoudelijk als organisatorisch anders vormgegeven.

Voor de betreffende subsidie werden bijna 70 aanvragen ingediend. Daarvan zijn er uiteindelijk zes gehonoreerd. In het TZO-project werkt het ETZ intensief samen met Tilburg University, en dan met name het departement Cognitieve Neuropsychologie, en de Technische Universiteit Eindhoven.​

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?