ETZ wint award voor traceerbaarheid medische hulpmiddelen

5 april 2017
Nieuws
Het ETZ begon in 2012 met de implementatie van de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen, in samenwerking met GS1. Het startpunt van het project waren de operatiekamers van de locaties ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk.

Nieuwe regels

Aan de manier van werken in operatiekamers (OK’s) moest drastisch iets veranderen, aldus zorgmanager OK Esther van Gerven. Er werden te veel middelen verbruikt, met als gevolg jaarlijks budgetoverschrijdingen. Bovendien eist de Inspectie van ziekenhuizen dat het instrumentarium traceerbaar is. Aan Van Gerven de taak nieuwe regels voor de OK’s op te stellen. Dit deed zij met alle specialismen, artsen en het management, waardoor het project breed werd omarmd. De budgetoverschrijdingen waren hierbij de grootste motivatie om traceerbaarheid van producten te verbeteren.

Materiaal scannen

Het traceren van instrumenten en producten start op de sterilisatieafdelingen. Hier worden producten en instrumenten schoongemaakt en op tray’s per patiënt klaargelegd. Met het nieuwe project werd de regel ingevoerd dat materiaal in de OK gescand wordt op het moment van gebruik. Hierbij gaat het niet alleen om scalpels, maar ook om bijvoorbeeld implantaten. Na afloop van een behandeling in de OK wordt het materiaal geteld, om te verzekeren dat alles compleet is. Wanneer er op dat moment iets mist, dan is er in korte tijd te achterhalen waar het mis is gegaan. Zo is per patiënt bekend welke weg materiaal heeft afgelegd.

Barcodes op medische hulpmiddelen

Het realiseren van traceerbaarheid volgens GS1 standaarden werd mede mogelijk gemaakt door barcodes op medische hulpmiddelen te scannen. De informatie in iedere barcode wordt in de nodige systemen geladen en bij de patiënt geregistreerd. Esther Peelen begeleidde het ziekenhuis vanuit haar functie als sectormanager ziekenhuizen bij GS1 Nederland. Ook gaf zij advies over de standaarden en verzekerde zij samen met het ziekenhuis dat de top 10 leveranciers scanbare GS1 barcodes met de juiste informatie op de verpakkingen plaatsten.

Cultuurverandering

Het scannen van materiaal verbetert niet alleen de traceerbaarheid, maar geeft ook meer inzicht in kosten. Nu weten ook artsen wat een scalpel kost, want dit krijgen zij in de OK meteen te zien. Dit zorgt voor een cultuurverandering: artsen worden medeverantwoordelijk voor het inzicht in de kosten en dat zorgt voor minder budgetoverschrijdingen.

Dit is ook in het ziekenhuis terug te zien. Door het inzicht in het echte verbruik van middelen, kan het ziekenhuis haar assortiment beperken waar mogelijk. Het is duidelijk wat echt gebruikt wordt én wat de verschillen per arts zijn. Daarnaast is er een reductie van zeventig procent op acute leveringen waar te nemen. Ook is het proces rond recalls sterk ingekort, van dagen naar minuten.

Het ziekenhuis blijft het project verder ontwikkelen: komend jaar is locatie ETZ Elisabeth aan de beurt. Daar krijgt het project plaats in veertien OK’s.