Search
Close this search box.
Search

EU-consortium wil kwaliteit van leven senioren in kaart brengen

Met behulp van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele technologie en dataverwerking wil een Europees consortium de kwaliteit van leven bij senioren beter in kaart brengen en waar mogelijk te verbeteren. De Europese samenwerking onder de naam RISE-WELL heeft hiervoor een subsidie van 2,5 miljoen euro gekregen vanuit het Horizon 2020 Marie Skłodowska-Curie Actions.

Het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) is coördinator van het consortium en organiseerde afgelopen week een digitale kick-off. Het RISE-WELL project staat onder leiding van prof. dr. Mark van Buchem van de afdeling Radiologie in het LUMC. De subsidie wordt gebruikt om nieuwe methodes te ontwikkelen die wetenschappelijk en objectief de kwaliteit van leven bij ouderen kunnen meten. Uiteindelijk hopen de deelnemers aan het consortium zo de gezondheid en levensverwachting van ouderen te bevorderen.

Data realtime meten via sensors

Het project maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele technologie en dataverwerking. Zo maakt IoT-technologie het volgens het LUMC mogelijk om tot nog toe vrijwel onmeetbare data te verzamelen. Voorbeelden zijn data over de zelfstandigheid waarmee senioren rechtop kunnen staan, maar ook in hoeverre zij een actief leven leiden of juist aan hun stoel gekluisterd zijn. Via sensoren die worden bevestigd op het lichaamm worden allerlei gegevens verzameld en mobiel geregistreerd met apps.

De grote hoeveelheden data per individu over de lichamelijke activiteit, houding en mobiliteit worden vervolgens geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen. Hiermee krijgen de onderzoekers naar eigen zeggen een real-time beeld van de lichamelijke gesteldheid van senioren. Met deze data kunnen de onderzoekers gerichtere aanbevelingen voor een gezondere leefstijl geven aan ouderen.

Objectieve vergelijkingen tussen groepen van senioren in verschillende Europese regio’s moeten het uiteindelijk mogelijk maken om wereldwijd levensomstandigheden die de kwaliteit van leven van senioren beïnvloeden te identificeren en waar mogelijk te verbeteren.

Meer kwaliteit van leven door technologie

Die kwaliteit van leven neemt toe door het gebruik van technologische hulpmiddelen, zo concludeerden wetenschappers onlangs in een groot onderzoek naar de inzet van technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg. Het onderzoek werd uitgevoerd door het LUMC-Campus Den Haag en de gemeente Den Haag.

Afgelopen februari ging er een nieuwe subsidieronde van het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) van start. Het thema van de AAL-call is dit keer ‘Healthy Ageing with the Support of Digital Solutions’. De oproep is bedoeld voor (inter)nationale samenwerkingsprojecten die zich richten op het de ontwikkeling, evaluatie en het op de markt brengen van ICT-oplossingen voor ouderen en hun omgeving.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?