Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
17 januari 2018
Artikel delen

EU subsidie studie gepersonaliseerde behandeling taaislijmziekte

Ruim 40 Europese centra gaan de komende vijf jaar onder leiding van het UMC Utrecht onderzoek doen naar nieuwe behandelingen tegen taaislijmziekte, cystic fibrose. De Europese Commissie heeft hiervoor 6,7 miljoen euro subsidie toegekend. Het onderzoekstraject staat onder leiding van professor Kors van der Ent.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Onderzoek en subsidie zijn bedoeld om nieuwe, gepersonaliseerde behandelingen te realiseren voor Europese CF-patiënten. Nu krijgen veel CF-patiënten alleen symptoombestrijding. “In dit onderzoek willen we specifiekere groepen patiënten gaan behandelen, vooral patiënten die een zeldzaam genetisch profiel hebben”, licht Van der Ent toe. “Op die manier kunnen we gerichter op zoek gaan naar goede medicijnen en behandelingen voor hen.”

Personalisatie behandeling

In het kader van het onderzoek benaderen artsen zo’n 500 mensen om deel te nemen. Bij hen worden stamcellen afgenomen waaruit mini-darmpjes (organoïden) worden gekweekt in onder andere het Hubrecht Instituut in Utrecht. Door bepaalde medicijnen te testen op die mini-darmpjes moet per patiënt een beter beeld ontstaan welk soort behandeling voor hem of haar werkt. Zo kunnen ook bepaalde behandelingen uitgesloten worden als die niet werken bij een patiënt. Van der Ent: “Zo hopen we dichterbij medicijnen te komen die wel voor hen werken.”

 

Horizon 2020 is het belangrijkste Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie in Europa. Het programma biedt kansen voor iedere organisatie of ondernemer die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie. Naast het UMC Utrecht zijn ook de Europese Cystic Fibrosis Stichting, de Universiteit Leuven en de Universiteit van Lissabon betrokken bij het onderzoek.

Het UMC Utrecht werkt onder leiding van professor Kors van der Ent samen met ruim 40 Europese onderzoekscentra aan gepersonaliseerde behandeling van patiënten met taaislijmziekte.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen