Search
Close this search box.
Search

Experts gaan zorginstellingen gratis helpen met cybersecurity

Verenigd in het initiatief 'Wij Helpen Ziekenhuizen' hebben een aantal Nederlandse cyberexperts besloten zorginstellingen en ziekenhuizen ten tijde van de coronacrisis kosteloos te beschermen tegen hacks en andere digitale aanvallen. Uit een rapport van Europol blijkt dat de coronacrisis ook een serieus risico is voor de digitale veiligheid.

Kwaadwillende bedrijven en personen grijpen juist dit soort crisissituaties aan om misbruik te maken van het feit dat (zorg)instellingen even iets minder gefocust zijn op cybersecurity. Dat was ook het onderwerp van de ‘Tech tegen Corona’ bijeenkomst. De ‘Wij Helpen Ziekenhuizen’ coalitie van cyberexperts bieden hun gratis diensten aan via een speciale website. Zorginstellingen die met spoed gebruik willen maken van die hulp kunnen zich daar melden.

Z-Cert, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, zal de aanvragen beoordelen op prioriteit en doorzetten naar de beschikbare cyberexperts. Binnen het initiatief stellen onder andere KPN Security, Deloitte, Tesorion en Northwave elk kosteloos honderd uur dienstverlening beschikbaar.

Toename phishing

Behalve de waarschuwingen in het Europol rapport signaleert ook Z-CERT een toename van het aantal coronavirus gerelateerde phishing-mails. Begin deze week werden een aantal verdachte e-mail adressen en onderwerpen van mails gepubliceerd. Komt u die tegen, open ze niet, klik niet op linkjes en maak een melding bij de IT beheerder, zo luidt het advies.

  • Mail: Hubert.H @ HHS.gov Subject: Warning! CORONAVIRUS. Presentation VBS COVID-19
  • Mail: hspenser @ cheo.on.ca Subject: COVID-19 UPDATE
  • Mail: Shelly.Liebau6983311 @ gmx.com Subject: COVID-19 Hospital Visit
  • alle mail afkomstig van domeinnaam: inicia.es (dat is het internetadres, vanaf het @)

Het algemene advies luidt om extra voorzichtigheid en oplettendheid te betrachten bij het openen van mails over het coronavirus.

Cybersecurity bij zorginstellingen

Europol meldt dat het aantal cyberaanvallen sinds de coronacrisis flink stijgt. Zo wordt misbruik gemaakt van thuiswerkers die vertrouwen op digitale oplossingen. Europol waarschuwt specifiek ziekenhuizen voor mogelijke aanvallen op de kritieke gezondheidsinfrastructuur. In diverse landen, waaronder Tsjechië, Spanje en Frankrijk, zijn ziekenhuizen al het doelwit geworden van hackers. En een Brits testcentrum werd al getroffen door gijzelsoftware.

Ook de WHO meldde onlangs een verdubbeling van het aantal online aanvallen in maart en het werd zelf ook al aangevallen. “We zien dat de wereld instabieler is, dat het onduidelijker wordt wie je vrienden en je vijanden zijn, en spionagegroepen maken misbruik van die instabiliteit”, aldus Liesbeth Holterman van Cyberveilig Nederland in de Volkskrant.

Er zijn echter ook voorbeelden waarbij ‘hacken’ op een positieve manier bijdraagt aan het bedwingen van de coronacrisis. De hackathon ‘Hack Corona!’ is zo’n inititief. Daar wordt de expertise van hackers gebundeld om complexe problemen middels een multidisciplinaire design thinking aanpak, te tackelen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?