Search
Close this search box.
Search

Extended Reality toont straks resultaat plastische chirurgie

Patiënten die kampen met huidkanker in het gezicht en na behandeling afhankelijk zijn van aangezichtsreconstructie kunnen straks met behulp van Extended Reality zien hoe zij er na de plastische chirurgie uit zien. Plastisch chirurg Eveline Corten heeft 425.000 euro subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van een Extended Reality-applicatie, geïnspireerd door functies die in social media apps en online al veel gebruikt worden.

Corten kwam op het spoor van de Extended Reality technologie dankzij bekende sociale media-apps als Snapchat en Face Swap. Daar kun je, voor de fun, je gezicht op andere lichamen projecteren of een totaal ander uiterlijk geven, met virtuele accessoires en plaatjes. De plastisch chirurg bedacht dat deze technologie mogelijk ook ingezet zou kunnen worden om mensen te laten zien hoe hun gezicht er uit zou gaan zien naar een chirurgische reconstructie.

Extended Reality

Patiënten met tumoren in het gezicht ervaren de operatie om de tumor te verwijderen vaak als zeer ingrijpend. Daarna is meestal een even zo ingrijpende operatie nodig om het gezicht te reconstrueren. Met het project, Zien is Geloven, wil Eveline Corten nu dus een app ontwikkelen die deze patiënten een ’tastbaar’ inzicht geeft in wat zij van de reconstructieve operatie(s) kunnen verwachten.

Het ontwikkelen van een app waarmee de verwachte resultaten van reconstructieve aangezichtschirurgie getoond kunnen worden behelst nog wel wat uitdagingen. “De algoritmen van Snapchat zijn gebaseerd op honderdduizenden foto’s van ‘gewone’ gezichten. Wij hebben te maken met gezichten met individuele afwijkingen die niet heel erg vaak voorkomen. De applicatie zal over drie jaar nog niet perfect zijn, maar wel veel beter dan het voorlichtingsmateriaal dat we nu hebben,” aldus Corten.

Gepersonaliseerde voorlichting is belangrijk voor patiënten die een aangezichtsreconstructie. Tijdens het proces, dat langere tijd duurt en waarvoor vaak meerdere operaties nodig zijn, is het goed om niet alleen het eindresultaat, maar ook de fases die daar tussen liggen, te kunnen tonen. Dan weet de patiënt wat hem te wachten staat.

Momenteel is namelijk maar weinig goed bruikbaar beeldmateriaal beschikbaar om patiënten uit te leggen hoe die verschillende stappen en het verwachte eindresultaat eruitzien. “Dan zijn er misschien wel foto’s, maar die zijn van een mannelijke patiënt met een snor. Daar herkent een vrouwelijke patiënt zich niet in. Je zou dus gepersonaliseerd, meer levensecht voorlichtingsmateriaal willen hebben. Met Zien is Geloven moet dat op termijn mogelijk worden”, vertelt de plastisch chirurg.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?