Facebook trekt hoofd Health Strategies aan

29 mei 2019
facebook-zorg-data-570x360
Privacy
Nieuws

Zeiger maakte zijn benoeming bij Facebook bekend in een blogpost. Daarin schrijft hij onder meer dat hij simpelweg geen nee kon zeggen tegen de uitdaging Facebook’s Health Support Groups te verbeteren. Ook wil hij zich sterk maken voor een betere informatievoorziening met betrekking tot gezondheidsvraagstukken.

Zeiger is afkomstig van Smart Patients, een online community waar patiënten en familieleden terecht kunnen voor wetenschappelijke informatie over hun aandoening. Gebruikers van het platform kunnen tevens vragen stellen en onderling informatie uitwisselen. Smart Patients werd opgericht in 2013 en komt voor uit het Rock Health startup-programma. In 2006 trad Zeiger in dienst bij Google, waar hij aan de basis stond van Google Health, de gezondheidsdienst die in 2012 werd gesloten vanwege tekort aan belangstelling.

Al diverse gezondheids-initiatieven

Het inhuren van Zeiger is voor Facebook een nieuwe stap richting de gezondheidssector. Tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie F8, dat begin deze maand plaatsvond, lanceerde Facebook namelijk  Health Support Groups, een onderdeel van het sociale netwerk waarin patiënten elkaar in gelijkgestemde groep kunnen treffen en hun ervaringen kunnen delen. Daarbij legt Facebook naar eigen zeggen sterk de nadruk op de privacy van zijn gebruikers.

In 2017 startte Facebook met een programma waarbij leden via een systeem konden aangeven of zij bloeddonor willen zijn. Het programma ging van start in India, gevolgd door Pakistan, Bangladesh en Brazilië. In 2019 kwam het programma beschikbaar in de VS.

Verder introduceerde Facebook in 2017 AI om symptomen van depressie bij gebruikers te kunnen herkennen bijvoorbeeld via hun berichten die zij op het sociale netwerk plaatsen. Hiermee wil Facebook het aantal zelfdodingen proberen terug te brengen.