Familienet lanceert het Familienet Levensboek

13 maart 2017
Nieuws

Verbinder Familienet maakt het nu mogelijk om het levensverhaal van patiënten vast te leggen in een Familienet Levensboek. Het online boek verbeeld een tijdlijn. Familie en vrienden maken de tijdlijn compleet, in woord en beeld. Zo komt het leven van een patiënt in beeld, wat ook voor zorgverleners nuttig is: zij leren hun patiënten beter kennen.

Familienet zet zich al sinds 2005 in voor het verbinden van patiënten, familie en zorgverleners. Dit doen zij met een handige website, waarop cliënten een veilige persoonlijke pagina hebben. Zorgverleners én familieleden hebben hier toegang toe en plaatsen berichten, foto’s, video’s en documenten. Ook is op de pagina een agenda te vinden, zodat iedereen weet waar een patiënt zich bevindt. Deze dienst is nu uitgebreid met het Familienet Levensboek, waarin de geschiedenis van een patiënt omschreven wordt.

Uitbreiding huidige dienst

Het Familienet Levensboek verzameld dat wat op Familienet al te vinden is; informatie, berichten en herinneringen, ook in film en video. Familie en vrienden vullen dit aan met anekdotes en herinneringen. Omdat iedereen een stukje bijdraagt, leert iedereen de unieke levensloop van een patiënt beter kennen. Voor familieleden een leuke manier herinneringen samen te brengen, voor patiënten een terugblik op het leven en voor zorgverleners een manier om patiënten beter te leren kennen.

Een leven in hoofdstukken

Het Levensboek heeft een indeling door middel van hoofdstukken. Ieder hoofdstuk behandeld specifieke elementen uit het leven van de hoofdpersoon. In het ‘over mij’ hoofdstuk is te vinden waar iemand vandaan komt, naar welk motto iemand zijn leven indeelt en wat enkele favoriete dingen zijn.

Het hoofdstuk ‘levensloop’ spreekt voor zich: hier bevindt zich de tijdlijn. Hier kunnen familieleden grote en kleine momenten invullen; van geboorte tot trouwdag en van eerst koopwoning tot mooiste vakantie. Op deze tijdlijn kunnen familieleden foto’s plaatsen.

Het hoofdstuk ‘belangrijke personen’ toont familieleden en vriendschappen aan de hand van verhalen en foto’s. In het hoofdstuk ‘hobby’s’ is te omschrijven waar de hoofdpersoon plezier uithaalt. Ook voor zorgverleners is dit handig; zij kunnen hierop inspelen met activiteiten in het nu.

Het laatste hoofdstuk sluit aan op onderzoek dat muziek ook bij mensen met dementie herinneringen losmaakt: het hoofdstuk ‘muziek’ omschrijft van welke muziek iemand altijd genoten heeft. In dit hoofdstuk zijn YouTube-video’s te plaatsen, om zo de herinnering weer naar boven te halen.

Ook het Familienet Levensboek is beveiligd en alleen zichtbaar voor daarvoor bevoegde personen. Het levensboek is nu beschikbaar op Familienet voor zowel zorginstellingen als particulieren.