Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
28 september 2018
Artikel delen

Farmaceutische bedrijven neigen meer naar blockchain

Blockchain wordt door farmaceutische bedrijven steeds meer gezien als methode om hun medicijnen te tracken. Aanleiding hiervoor is de Drug Supply Chain Security Act, een wet die in 2013 in de VS is aangenomen in 2020 in werking treedt. Volgens deze wetgeving moeten farmaceutische bedrijven kunnen aantonen waar hun medicijnen terechtkomen. Hiermee wil de Amerikaanse overheid de strijd aanbinden tegen illegale medicijnen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Volgens Bloomberg zouden farmaceutische bedrijven in de VS momenteel zoeken naar mogelijkheden om aan de wettelijke eisen te voldoen. Daarbij wordt het gebruik van blockchain als technologie sterk overwogen omdat dit de tekortkomingen van bestaande software zou kunnen compenseren. Momenteel is het alleen mogelijk om medicijnen per batch te controleren en niet op pakketniveau.

Inzet bij distributie medicatie

Sinds vorig jaar voert het Center for Supply Chain Studies in samenwerking met zorgbedrijven proeven uit met blockchain om te onderzoeken hoe dit het beste kan worden ingezet bij de distributie van medicijnen en hoe tracking kan plaatsvinden. Blockchain kan naast de bestrijding van fraude met medicijnen ook worden ingezet om medicijnen sneller terug te roepen uit de distributieketen.

Voorstanders van blockchain menen dat de technologie een belangrijke rol kan spelen bij de verwerking van medische gegevens en patiëntinformatie en bij de coördinatie van decentrale, gedistribueerde, slimme medische apparatuur.

Blockchain ook actueel in Nederland

Ook binnen de Nederlandse gezondheidszorg krijgt blockchain voet aan de grond en vinden meerdere initiatieven plaats. In maart bijvoorbeeld startten Coöperatie VGZ en Zorginstituut Nederland een praktijkproef rondom blockchain in de kraamzorg.

Samen met kraamzorgorganisaties Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA, gebruiken de komende maanden onder ongeveer 50 kraamgezinnen de toepassing ‘Mijn Zorg Log’. Het doel was om in de praktijk inzicht te krijgen in de mogelijkheden en consequenties van de technologie voor de bestaande processen, wet- en regelgeving en technieken in de zorg.

Momenteel lopen er vier verkenningen naar de mogelijkheden van de technologie om het proces van vaccinatieregistratie te digitaliseren en toegankelijk te maken, waaronder bij VWS, het RIVM, de Hogeschool in Utrecht en Deloitte. Dat schrijft Marloes Pomp (Program Officer Blockchain bij de overheid) in een bijdrage in ICT&health 4, afgelopen september.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen