FET PET / MRI-scan verbetert diagnostiek hersentumoren

19 mei 2021
maastricht-UMC
Diagnostiek
Nieuws

Voordat het Maastricht UMC+ over deze nieuwe scanner beschikte, moesten patiënten in die regio voor een dergelijke scan naar een PET-onderzoekscentrum in het Duitse Jülich, net over de grens bij Roermond, gestuurd. Het feit dat nieuwe scantechnologie nu ook in Maastricht beschikbaar is heeft, naast een kortere reistijd, meerdere voordelen. De behandeling kan dichter bij huis plaatsvinden en de diagnostiek voor hersentumoren is nu nauwkeuriger en sneller.

FET PET / MRI-scan diagnostiek

Bij de nieuwe MRI-scan techniek wordt gebruik gemaakt van FET (Fluor-Ethyl-Tyrosine), een aminozuur dat opgenomen wordt in gebieden waar veel eiwitten worden aangemaakt. Dat gebeurt onder andere bij bepaalde kwaadaardige hersentumoren zoals glioblastomen. Met een zogenoemde FET PET/MRI-scan (een combinatie van Positron Emissie Tomografie en Magnetic Resonance Imaging) wordt de opname van FET door de tumor exact gemeten en in beeld gebracht.

Het zo nauwkeurig mogelijk bepalen van de grootte en locatie van de tumor is onder andere van belang bij het bepalen van de beste plek voor de afname van een neurochirurgisch biopt. De betere beeldvorming kan bovendien helpen om de effecten van bestraling te onderscheiden van groei van de tumor. Zo is bij de bestraling het effect daarvan op het omliggende weefsel beter te zien. De nieuwe FET-PET/MRI wordt met name aangevraagd voor patiënten bij wie twijfel is over het effect van de behandeling.

Bij een FET PET/MRI-scan licht de afwijking (tumor) in de hersenen duidelijk op (Afbeelding: MUMC+)

Maastricht UMC+ en Erasmus MC

Het Maastricht UMC+ is - naast het Erasmus MC - het enige centrum in Nederland dat over een geïntegreerde PET/MRI-scanner beschikt, en één van de eerste klinieken die de techniek niet alleen voor onderzoek maar ook voor de patiëntenzorg inzetten. In het Erasmus MC wordt ook gewerkt aan het inzetten van AI-modellen voor het identificeren van hersentumoren.

Het nieuwe FET-PET/MRI-onderzoek is mogelijk geworden door nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen van het Maastricht UMC+: Beeldvorming, Neurologie, Neurochirurgie, Radiotherapie en Medische Oncologie, en door de steun van de directies van het Oncologiecentrum en het Hersen/Zenuwcentrum.