Search
Close this search box.
Search

Financiering voor out-of-the-box onderzoeksideeën

Goedkope ‘slimme’ schoenen die het looppatroon van Parkinsonpatiënten controleren. Een combinatie van geavanceerde laboratoriumproeven met computermodellen voor een nieuwe antibiotica combinatietherapie. Nieuwe 3D-printtechnieken voor de productie van functionele menselijke weefsels en 3D geprinte biomimetische interfaces. Het zijn slechts vier van de 40 out-of-the-box onderzoeksideeën die van de NWO een subsidie van 50.000 euro krijgen om hun project door te ontwikkelen.

De aanvragers ontvangen de financiering voor hun out-of-the-box onderzoeksidee vanuit het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Ideeëngenerator. De projecten uit dit programma kenmerken zich door hun innovatieve karakter en hun mogelijke impact op de maatschappij. In totaal was er 2 miljoen euro beschikbaar.

Out-of-the-box onderzoek

Prille en vernieuwende onderzoeksideeën zijn vaak spannend, stelt wetenschapsfinancierder NWO. Er is een kans dat het project niet de verwachte uitkomsten oplevert. Dit type onderzoek is vaak lastig om gefinancierd te krijgen, omdat het risico te groot wordt geschat. De Ideeëngenerator biedt deze onderzoekideeën een kans.

Met de financiering van 50.000 euro gaan de onderzoekers samen met uiteenlopende maatschappelijke partijen één jaar aan de slag om hun idee op kleine schaal verder te ontwikkelen. Dit moet snel resultaat leveren, maar kan ook leiden tot een uitgebreider onderzoeksvoorstel of de conclusie dat het idee geen kans van slagen heeft. Anders dan bij andere financieringsinstrumenten mochten voor deze subsidie ook aio’s, postdocs of onderzoekers met een tijdelijk contract zelf een aanvraag indienen

De Ideeëngenerator houdt – zoals gepland – na twee rondes op. Naast het bestaande NWA-instrument ter ondersteuning van de 25 NWA-routes is er een nieuwe call gepubliceerd met financieringsruimte per route voor drie kortlopende projecten met spannende onderzoeksonderwerpen. Deze call staat momenteel open tot 29 oktober.

Bijdrage aan kennismaatschappij

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) financiert NWO sinds 2018 onderzoek in het kader van de NWA. Het doel van dit onderzoek is een positieve, structurele bijdrage aan de kennismaatschappij van morgen te leveren, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar wetenschappelijke en maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Met de Ideeëngenerator wil de NWA onderzoek bevorderen met potentieel hoge maatschappelijk impact en ruimte bieden voor kleinschalige, spannende onderzoeksprojecten. Het programma moedigt creatieve, out-of-the-box denkers aan creatieve en innovatieve onderzoeksideeën in de praktijk te brengen die wetenschap en samenleving met elkaar verbinden.

Lees hier meer over de vier onderzoeken op het snijvlak van ICT en gezondheid, of kijk hier voor alle 40 onderzoeksideeën.

  • Redesigning dosing schedules to reverse antibiotic resistance ( Dr. J.G.C. van Hasselt PhD (Universiteit Leiden): chronische bacteriële infecties in patiënten met cystic fibrosis (CF) zijn lastig te behandelen omdat patiënten vaak resistentie tegen meerdere antibiotica ontwikkelen. Dankzij een innovatieve combinatie van geavanceerde laboratorium proeven met computermodellen ontwikkelen wij een nieuwe antibiotica combinatietherapie die resistentieontwikkeling in CF patiënten kan voorkomen en mogelijk kan terugdraaien.
  • Sensorized shoes for gait monitoring and biofeedback rehabilitation in Parkinson’s patients (Dr. A.G.P. Kottapalli (Rijksuniversiteit Groningen): de ziekte van Parkinson (PD) is een neurodegeneratieve aandoening die gepaard gaat met een verslechterd looppatroon.Hierin stellen we goedkope gesensibiliseerde schoenen voor patiënten voor om het looppatroon te controleren en valcondities te voorkomen via een gesproken waarschuwing voor biofeedback. De technologie maakt verbeterde zorg en diagnose van PD mogelijk.
  • Ultra-Fast Volumetric 3D Bioprinting to Drive Osteochondral Regeneration ( R. Levato,Universitair Medisch Centrum Utrecht): nieuwe 3D-printtechnieken kunnen de productie van functionele menselijke weefsels mogelijk maken. Binnen de regeneratieve geneeskunde kunnen deze weefsels worden gebruikt om de functie van beschadigde kniegewrichten te herstellen. Wij gaan een innovatieve ultrasnelle volumetrische bioprintstrategie ontwikkelen waarmee bot- en kraakbeenimplantaten met stamcellen geproduceerd kunnen worden om artrose te verhelpen.
  • 3D printed biomimetic interfaces ( Dr. M.J. Mirzaali, Technische Universiteit Delft): het koppelen van harde aan zachte materialen is zeer uitdagend. In dit project passen wij een unieke benadering toe, waarbij wij ons laten inspireren door hard-zacht verbindingen in de natuur. Dergelijke verbindingen worden ontwikkeld d.m.v. functionele gradiënten gemaakt met een 3D-bioprinter. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor tissue.
Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?