Search
Close this search box.
Search

Flinke daling aantal verwijsbrieven – onderzoek

Een verwijsbrief voor het aanvragen van hulpmiddelen is steeds minder vaak nodig. De daling bij hoog-laagbedden bedroeg het afgelopen jaar 96 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Duxxie, een online platform voor zorghulpmiddelen.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van informatie uit het bestelsysteem van Duxxie. Een voorbeeld betreft de aanvraag door wijkverpleegkundigen van hoog-laagbedden. In 2018 was nog voor 29 procent van deze bestellingen een verwijsbrief nodig. Nu is dit nog maar 1 procent. Dit betekent dus een relatieve daling van 96 procent.

Iets vergelijkbaars geldt voor anti decubitus kussens en matrassen. In 2018 vroegen alle grote verzekeraars en leveranciers hiervoor nog om een verwijsbrief, nu geen één meer.

Dat het aanvragen van verwijsbriefjes een administratieve last is, bleek uit eerder onderzoek van Duxxie. Gemiddeld blijkt een verpleegkundige er per maand twee uur mee kwijt te zijn. Ongeveer 50 procent van de verpleegkundigen moet tussen de 1 tot 3 keer per maand een verwijsbrief aanvragen.

87 procent vindt verwijsbrief niet nuttig

Ruim een derde doet dat 4 tot 10 keer per maand en ruim 12 procent zelfs meer dan 10 keer per maand. Gemiddeld is een verpleegkundige per maand 2 uur kwijt aan het regelen van verwijsbrieven. Meer dan 87 procent geeft aan de verwijsbrieven niet nuttig te vinden en volgens 81,4% procent wordt de zorg aan huis zonder verwijsbrief dan ook veel makkelijker.

De deelnemers aan het onderzoek menen dat een grotere inbreng van verpleegkundigen de kwaliteit van de zorg vergroot en de kosten verlaagt.

ZorgDomein

Huisartsen en andere verwijzers kunnen patiënten sinds kort via het digitale platform ZorgDomein online inzage geven in de verwijsbrief. Huisartsen en andere verwijzers gebruiken ZorgDomein zo’n 11 miljoen keer per jaar om patiënten te verwijzen en diagnostiek aan te vragen. Sinds eind 2018 kunnen zij ook verwijsbrieven digitaal met patiënten delen.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
Volg jij ons al?